Nieuws Actueel

Wall Street op koers voor recordslot 2014

Van onze redactie 26 december 2014

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, stond vrijdag zo'n drie kwartier voor het slot 0,3 procent hoger op 18.086 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2092 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,9 procent tot 4814 punten.

Zowel op het bedrijvenfront als op macro-economisch vlak ontbrak het aan nieuws dat de markt in beweging kon zetten. De handel was dan ook flinterdun, ook omdat maar weinig handelaren aan het werk waren. Belangrijke aandelenmarkten elders op de wereld, zoals die in Europa en Hongkong, zijn op allebei de kerstdagen gesloten.

Olieprijzen

De olieprijzen zakten na een kortstondige opleving weer ver terug. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd verhandeld voor 54,76 dollar per vat, een prijsdaling van 2 procent. De Brentprijs, maatgevend voor olie die wordt gewonnen in Europa en het Midden-Oosten, zakte 1,4 procent tot 59,38 dollar per vat.

Oliemaatschappij ExxonMobil stond onderaan de Dow met een verlies van 0,7 procent. Branchegenoot Chevron leverde 0,1 procent in. Ook software- en technologieconcern Microsoft behoorde tot de grootste verliezers onder de hoofdfondsen met een min van 0,5 procent.

McDonald's

Bovenaan de hoofdindex stond fastfoodketen McDonald's met een winst van 1 procent. Machinebouwer Caterpillar, entertainmentconcern Walt Disney en farmaceut Pfizer waren eveneens in trek en kregen er alle drie 0,9 procent bij.

De euro was op de valutamarkt 1,2177 dollar waard. Bij het scheiden van de markt op de effectenbeurzen in Europa afgelopen woensdag stond de Europese eenheidsmunt op 1,2220 dollar.