Nieuws Actueel

Wall Street op lichte winst

Van onze redactie 11 september 2015

Image 5233368

De Dow-Jonesindex noteerde een halfuur voor het einde 0,3 procent hoger op 16.388 punten. De S&P 500 klom 0,2 procent tot 1955 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 4808 punten.

Volgens analisten zullen de beurzen blijven schommelen tot het rentebesluit van de Fed volgende week donderdag. De Amerikaanse centrale bank kan vanwege de recente onrust op de financiële markten en de afzwakkende wereldeconomie besluiten om de rente pas later dit jaar te gaan verhogen. De rente in de Verenigde Staten staat al sinds eind 2008 op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent.

Consumentenvertrouwen

Voorbeurs werd bekend dat de Amerikaanse producentenprijzen in augustus op maandbasis stegen noch daalden. Kort na opening meldde de Universiteit van Michigan dat het consumentenvertrouwen in de VS in september is gedaald naar het laagste niveau in een jaar tijd. Amerikaanse consumenten zijn bezorgd over een zwakkere economische groei in hun land door de onrust op de financiële markten en de trager groeiende wereldeconomie.

Supermarktconcern Kroger tekende een winst op van meer dan 5 procent, dankzij meevallende kwartaalcijfers en een verhoging van de winstverwachting voor het gehele boekjaar.

Olie

Kleding- en schoenenwinkelketen Zumiez kelderde bijna 33 procent. Het bedrijf kwam met tegenvallende resultaten en vooruitzichten naar buiten.

Oliefondsen hadden last van de lagere olieprijzen. Oliedienstverleners Halliburton, Schlumberger en Baker Hughes leverden tot 1,7 procent in. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent tot 44,76 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper en kostte 48,16 dollar per vat.

De euro noteerde 1,1336 dollar, tegen 1,1331 dollar bij het Europese slot van de handel.