Nieuws Actueel

Wall Street op winst

Van onze redactie 17 augustus 2015

Image 5162657

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,3 procent hoger op 17.527 punten en steeg de S&P 500 0,4 procent tot 2100 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 0,7 procent tot 5084 punten.

,,Het is een stille maandag. De markten zitten in een impasse waar we niet uit zullen raken totdat de Fed meer duidelijkheid heeft verschaft'', aldus een handelaar. Woensdag worden de notulen van de Fed-vergadering op 4 juli gepubliceerd. Mogelijk leveren die de gewenste duidelijkheid.

Fed

Na de zware verliezen van vorige week, veroorzaakt door een sterke waardedaling van de Chinese yuan, richtten beleggers in New York zich op nieuws over de Amerikaanse economie. Aanvankelijk kregen ze een flinke domper te verwerken. Uit een rapport van de Federal Reserve Bank of New York bleek dat de industriële bedrijvigheid in en om de stad deze maand is afgenomen tot het laagste niveau sinds april 2009.

Vervolgens konden de markten zich optrekken aan gunstig nieuws over de huizenmarkt. Huizenbouwers zijn momenteel het meest optimistisch over de ontwikkeling van de economie sinds november 2005. Bouwers als D.R. Horton, Lennar Corp en Toll Brothers boekten koerswinsten tot 2,5 procent.

Estée Lauder

Cosmeticafabrikant Estée Lauder kwam als een van de laatste grote bedrijven met zijn kwartaalresultaten. Het bedrijf haalde minder winst op een lagere omzet dan een jaar eerder. Met name de afkoeling van de economie van China is een hard gelag voor de onderneming. Ook in Rusland en Brazilië gaven consumenten minder geld uit aan de producten van het bedrijf. Ook kampt Esteé Lauder met de relatief sterke dollar. Met een koersverlies van 6 procent was Estée Lauder de sterkste daler in de S&P 500.

Fabrikant van elektrisch aangedreven sportauto's Tesla profiteerde van een gunstig analistenrapport van Morgan Stanley en koerste 4,4 procent in de plus.

EPA