Nieuws Actueel

Wall Street op winst in afwachting van Fed

Van onze redactie 28 oktober 2015

Image 5383013

Na vier uur handel stond de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen 0,5 procent in de plus op 17.674 punten. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent tot 2079 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 5067 punten 0,7 procent boven de slotstand van dinsdag.

De markt kijkt al dagen uit naar het nieuwe rentebesluit van de Fed. Alom wordt verwacht dat de rente ook deze maand ongewijzigd blijft, nadat de Amerikaanse centrale bankiers in september verrassend besloten te wachten met de eerste verhoging in bijna tien jaar. De meeste belangstelling gaat dan ook uit naar de toelichting op het besluit, en eventuele aanwijzingen voor het moment waarop de rente wel wordt verhoogd.

Dow Jones

De Dow Jones werd aangevoerd door Apple, dat 3 procent meer waard werd. De iPhone-maker presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht, maar de vooruitzichten vielen volgens marktkenners wel wat tegen.

Het kwartaalbericht van Twitter werd met teleurstelling ontvangen. Bij de internetberichtendienst stelden de aanwas van het aantal gebruikers en de winst- en omzetprognoses teleur. Het aandeel zakte 2 procent.

Northrop Grumman won bijna 6 procent. Het defensieconcern sleepte een enorm contract binnen voor de bouw van een nieuwe generatie langeafstandsbommenwerpers voor de Amerikaanse luchtmacht. Met de order is een bedrag gemoeid van maximaal 80 miljard dollar. Boeing en Lockheed Martin visten daarbij achter het net, beide aandelen verloren ruim 1 procent.

Olie

Verzekeraar AIG stond bijna 4 procent in de plus. De bekende Amerikaanse activistische investeerder Carl Icahn liet weten een groot belang in de onderneming te hebben genomen. Hij drong daarbij aan op een splitsing van het concern, dat in 2008 nog met ruim 180 miljard dollar aan staatssteun overeind moest worden gehouden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ruim 6 procent tot 45,85 dollar, mede dankzij berichten over dalende brandstofvoorraden in de VS. Olieconcerns ExxonMobil en Chevron wonnen in de Dow Jones 1 en 2,2 procent.