Nieuws Actueel

'Wall Street opent cijferseizoen met winst'

Van onze redactie 13 januari 2015

Het aluminiumconcern, dat traditiegetrouw als eerste grote Amerikaanse beursfonds met resultaten naar buiten komt, behaalde het afgelopen kwartaal winst tegen een fors verlies een jaar eerder. Alcoa wist onder meer te profiteren van een sterkere vraag naar aluminium vanuit de luchtvaart- en auto-industrie en kon daarbij hogere verkoopprijzen rekenen.

,,Een goed begin", zo oordeelde een handelaar op Wall Street. ,,Investeerders zijn nog altijd nerveus. Goede resultaten zullen aandelen op winst zetten." Later deze week openen onder meer de banken JPMorgan Chase en Citigroup de boeken. Ook chipfabrikant Intel zal zijn resultaten openbaren.

Olieprijzen

Ook bedrijven gerelateerd aan de olie-industrie zullen de aandacht op zich gericht weten. Dinsdag ging de daling van de olieprijzen onverminderd door. Zo zakte de prijs van een vat Amerikaanse olie daarbij voor het eerst in bijna zes jaar onder het niveau van 45 dollar.

De prijs van Amerikaanse olie stond ruim een halfuur voor de openingsbel op Wall Street 3,1 procent in de min op 44,64 dollar per vat. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, werd bijna 4 procent goedkoper en kostte 45,60 dollar per vat. Het verschil tussen beide olieprijzen was in jaren niet zo klein.

De Dow-Jonesindex eindigde maandag 0,5 procent in de min op 17.640,84 punten. De brede S&P 500 verloor 0,8 procent tot 2028,26 punten en de technologiebeurs Nasdaq leverde 0,8 procent in tot 4664,71 punten.