Nieuws Actueel

'Wall Street opent in mineur'

Van onze redactie 17 april 2015

Image 4863293

Voorbeurs bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten in maart is gedaald naar min 0,1 procent op jaarbasis. Economen voorspelden in doorsnee een onveranderd inflatieniveau.

Een half uur na opening wordt de meest recente stand van het consumentenvertrouwen gepubliceerd door de Universiteit van Michigan. Daarnaast maakt onderzoeksbureau Conference Board zijn index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie bekend.

Olieprijs De gevolgen van de daling van de olieprijs zit dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Schlumberger nog altijd dwars. Het bedrijf zag in de afgelopen 3 maanden de winst verder dalen en zal vanwege de verslechterde marktomstandigheden nog eens 11.000 werknemers de laan uit sturen. Eerder werden al 9000 man aan de dijk gezet. Ook bij GE drukte de olieprijs de winst over de 1e maanden van het jaar omdat de verkoop aan de oliesector afzwakte.

Industrieel concern Honeywell International zag afgelopen kwartaal de omzet dalen als gevolg van de dure dollar. Onder de streep wist het concern wel meer over te houden. Ook creditcardmaatschappij American Express en speelgoedmaker Mattel, bekend van merken als Barbie en Fisher-Price, zagen hun resultaten worden beïnvloed door de sterke munt.

AMD Chipmaker AMD wist het verlies in de 1e maanden van het jaar ruim te halveren tot 137 miljoen dollar in vergelijking met de laatste 3 maanden van 2014. Ook de omzet ging omlaag. Voor het 2e kwartaal voorspelt AMD een daling van de omzet die kan oplopen tot 6 procent ten opzichte van het 1e kwartaal.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig grootste beursfondsen op Wall Street zijn opgenomen, sloot donderdag een fractie lager op 18.105,77 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2104,99 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met een verlies van eveneens 0,1 procent op 5007,79 punten.