Nieuws Actueel

'Wall Street opent met klein verlies'

Van onze redactie 4 december 2014

,,Dat indices op de hoogste stand ooit staan, geeft vertrouwen aan investeerders wereldwijd", stelde een analist. ,,Daarbij voorziet de Federal Reserve ook voor de komende periode aanhoudende groei. De vraag die nu rest, is wanneer de rente wordt verhoogd."

De Europese Centrale Bank (ECB) meldde voorbeurs dat het de belangrijkste rentetarieven in het eurogebied deze maand opnieuw ongewijzigd laat. Daarnaast verlaagde de ECB de verwachtingen voor de groei en de inflatie voor de komende twee jaar.

Stakingsdreiging

ECB-president Mario Draghi benadrukte dat de centrale bank maatregelen zal nemen om de inflatie aan te jagen mocht dat nodig zijn. Die noodzaak wordt de komende maanden bekeken. Daarbij zal de ECB scherp letten op de gevolgen van de scherpe daling van de olieprijs.

De aandelen van onder meer fastfoodrestaurants als McDonald's, Burger King en Wendy's reageren mogelijk op stakingsdreigingen onder personeel. In verschillende sectoren hang een staking boven de markt nu werknemers eisen dat onder meer het minimumloon wordt verhoogd naar 15 dollar per uur.

De Dow-Jonesindex sloot woensdag 0,2 procent in de plus op 17.912,62 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 2074,33 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met 4774,47 punten ook 0,4 procent boven de slotstand van dinsdag.