Nieuws Actueel

'Wall Street opent vrijwel vlak'

Van onze redactie 2 maart 2015

Image 4789848

Voorbeurs werd gemeld dat de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten in januari met 0,2 procent zijn gedaald. Economen voorspelden in doorsnee een daling met 0,1 procent. Verder gingen de inkomens van consumenten gemiddeld met 0,3 procent omhoog.

Kort na aanvang van de handel worden gegevens gepubliceerd van de marktonderzoekers Markit en ISM over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in februari. Daarnaast worden cijfers gemeld over de Amerikaanse bouwuitgaven.

NXP

De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors gaat voorbeurs in New York flink omhoog. Het bedrijf neemt voor bijna 12 miljard dollar het Amerikaanse Freescale Semiconductor over.

Creditcardmaatschappij MasterCard staat ook fors hoger. Het bedrijf gaat samenwerken met Samsung op het gebied van mobiele betalingen.

Visa

Ook branchegenoot Visa kan rekenen op aandacht. Het bedrijf gaat samen met Citigroup de creditcarddiensten van groothandelaar Costco verzorgen. De langdurige samenwerking tussen Costco en American Express is beëindigd.

Verder werden maandag twee grote overnames in de Amerikaanse farmaceutische industrie gemeld. Johnson & Johnson verkoopt zijn bedrijfsonderdeel Cordis voor 1,9 miljard dollar (1,7 miljard euro) aan branchegenoot Cardinal Health. De producent van medische apparatuur Boston Scientific telt 1,7 miljard dollar neer voor de urologische activiteiten van Endo International.

Cijferseizoen

Het cijferseizoen op Wall Street is vrijwel ten einde. Binnen de S&P heeft nu 97 procent van de bedrijven resultaten gepubliceerd. Daarvan overtrof 74 procent de winstverwachtingen en 57 procent de omzetprognoses. Deze week komen nog dertien S&P-fondsen met cijfers, waaronder Best Buy en Staples.

De Dow sloot vrijdag 0,5 procent in de min op 18.132,70 punten. De S&P zakte 0,3 procent tot 2104,50 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent naar 4963,53 punten.