Nieuws Actueel

Wall Street pakt rust na sterke week

Van onze redactie 9 oktober 2015

Image 5322055

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent in de plus op 17.067 punten. De S&P 500 stond 0,1 procent lager op 2012 punten. De breed samengestelde index won deze week 3 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent naar 4826 punten.

De beurzen herstelden in de eerste volle week van het laatste kwartaal enigszins van de enorme verliezen van het derde kwartaal. Dat was de slechtste periode van drie maanden sinds 2011.

Alcoa

Het positieve sentiment ging vrijdag voorbij aan aluminiumconcern Alcoa, dat donderdag nabeurs als eerste toonaangevende bedrijf met zijn resultaten van het derde kwartaal kwam. Die vielen tegen, mede door het overaanbod van aluminium op de internationale markten. Alcoa verloor 6,6 procent aan beurswaarde.

Volgende week krijgt het kwartaalcijferseizoen vaart, met de resultaten van 35 bedrijven uit de S&P 500. Onder meer de grote banken JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo openen dan hun boeken, evenals farmaceut Johnson & Johnson en chipmaker Intel.

Apple

Laatstgenoemde stond vrijdag onderaan de Dow Jones met een verlies van 1,5 procent. De groep van dertig hoofdfondsen werd aangevoerd door gezondheidszorgbedrijf United Health, dat bijna 3 procent won. Apple volgde met een plus van 2,4 procent.

Kledingketen Gap leverde ruim 6 procent in, na tegenvallende verkopen in september. Daarbij deden vooral de winkels van dochter Banana Republic het minder dan verwacht. Topman Art Peck weet de slinkende verkopen aan slecht ontworpen dameskleding.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 49,64 dollar. De euro was vrijdagavond 1,1355 dollar waard, tegen 1,1365 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.