Nieuws Actueel

Wall Street sluit lager door rentezorgen

Van onze redactie 6 maart 2015

Image 4797079

De Dow-Jonesindex eindigde 1,5 procent in de min op 17.856,78 punten. De brede S&P 500 daalde 1,4 procent naar 2071,26 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 4927,37 punten 1,1 procent onder de slotstand van donderdag.

Voorbeurs bleek dat er vorige maand aanzienlijk meer banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie dan verwacht. Daarbij liep ook de werkloosheid sneller terug dan voorspeld. Die vooruitgang kan de Federal Reserve (Fed) ertoe zetten de rente te verhogen. De Fed heeft de laatste tijd herhaaldelijk aangegeven de timing van dit besluit te laten afhangen van het herstel van de economie.

Druk op de euro Het vooruitzicht op de hogere rente in de VS zette vrijdag verder druk op de euro, die zakte naar 1,0850 dollar. De Europese munt was begin september 2003 voor het laatst zo weinig waard. De duurdere dollar kan een rem zetten op de export van Amerikaanse bedrijven, omdat hun goederen minder aantrekkelijk worden voor buitenlandse markten.

Alle 30 fondsen in de Dow Jones stonden in het rood. Chemieconcern DuPont hield de schade nog het meest beperkt, met een min van 0,4 procent. Farmaceut Johnson & Johnson en was- en verzorgingsmiddelenproducent Procter & Gamble sloten de rij met een verlies van 2,5 procent.

Apple Apple won 0,2 procent. Het bedrijf achter de iPhone en de iPad wordt op 18 maart opgenomen in de Dow Jones en neemt dan de plaats in van telecombedrijf AT&T (min 1,7 procent).

Foot Locker onttrok zich ook aan de negatieve sfeer op Wall Street. De sportschoenenwinkelketen werd 4,1 procent meer waard, dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging ruim 2 procent omlaag naar 49,70 dollar. Brentolie werd ruim 1 procent goedkoper en kostte 59,82 dollar per vat.