Nieuws Actueel

Wall Street sluit lager

Van onze redactie 20 mei 2015

Image 4937496

Omstreeks 21.30 uur, met nog circa een half uur handelen voor de boeg, noteerde de toonaangevende Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 18.295 punten. De S&P 500-index stond onveranderd op 2127 punten. Schermenbeurs Nasdaq dikte 0,1 procent aan tot 5074 punten.

Uit de Fed-notulen kwam naar voren dat veel beleidsmakers niet op een rentesprong in juni rekenen, en slechts enkele wel. ,,Juni is definitief van tafel'', aldus een marktkenner, die verder aangaf dat de markt in doorsnee al rekent op september. Het belangrijkste rentetarief in de VS staat sinds eind 2008 op een historisch laag niveau.

Lowe's

Bij de bedrijven wist onder meer doe-het-zelfketen Lowe's (min 4,6 procent) de aandacht op zich gericht nadat het een kijkje had gegeven in de boeken. Ook Staples openbaarde voorbeurs zijn kwartaalcijfers, en ging in reactie daarop ruim 1,2 procent omlaag. Supermarktketen Target verraste in positieve zin met goede resultaten en dikte 0,7 procent aan.

Time Warner steeg 5 procent tot een nieuw record. Naar verluidt voert het in Amsterdam genoteerde Altice onderhandelingen met het concern over een overname. Onlangs liep een samengaan van Time Warner met Comcast nog stuk. Altice koopt in ieder geval wel een meerderheidsbelang in kabelmaatschappij Suddenlink, wat verdere overnamefantasie in de markt bracht. Zo dikte de genoteerde branchegenoot Cablevision Systems maar liefst 17 procent aan.

Banken

De bankensector in New York wist ook de aandacht op zich gericht. Enkele grote internationale banken, waaronder de Amerikaanse financiële instellingen Citigroup (min 0,7 procent) en JPMorgan Chase (min 0,7 procent), troffen schikkingen met justitie in de Verenigde Staten over de afwikkeling van het schandaal rond de manipulatie van wisselkoersen. De Federal Reserve legde daarnaast nog eens 2,9 miljard dollar aan boetes op, plus een geldstraf van 205 miljoen dollar aan Bank of America. Het aandeel van laatstgenoemde stond 0,2 procent lager.

De euro was 1,1117 dollar waard, tegen 1,1080 dollar bij sluiting van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 58,86 dollar. Brentolie steeg 1,4 procent in prijs tot 64,90 dollar per vat.