Nieuws Actueel

Wall Street staakt negatieve reeks

Van onze redactie 16 januari 2015

De Dow-Jonesindex stond in de tussentijdse handel 0,4 procent in de plus op 17.389 punten. De brede S&P 500 klom 0,7 procent tot 2005 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,7 procent tot 4600 punten.

De Universiteit van Michigan meldde op basis van een voorlopig cijfer dat het consumentenvertrouwen in de VS in januari is gestegen naar het hoogste niveau in elf jaar. Amerikaanse consumenten hebben meer vertrouwen in de economie door de stijgende werkgelegenheid en de dalende brandstofprijzen.

Olieprijzen De olieprijzen lieten wat herstel zien. Zo steeg de prijs van een vat Amerikaanse olie met 3,1 procent tot 47,67 dollar, terwijl Brent 2,3 procent klom naar 49,39 dollar. De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron wisten te profiteren met winsten tot 1,6 procent.

De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Schlumberger kondigde aan 9000 banen te schrappen vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Het aandeel ging 4,4 procent omhoog. De branchegenoten Halliburton en Baker Hughes stegen tot 3,8 procent.

Goldman Sachs De inflatie in de VS zakte in december naar 0,8 procent, van 1,3 procent een maand eerder. Dat is de sterkste daling in zes jaar. Door de afzwakkende inflatie wordt de verwachting versterkt dat de Federal Reserve geen haast zal hebben met het verhogen van de rente.

Goldman Sachs zag de winst in het afgelopen kwartaal dalen. Net als branchegenoten Bank of America, JPMorgan Chase en Citigroup kampte de bank met de onrust op de financiële markten, die zich onder meer vertaalde in de dalende olieprijs en almaar lagere rentes op obligaties. Het aandeel Goldman Sachs verloor 1,2 procent.

De euro noteerde 1,1563 dollar, tegen 1,1514 dollar bij het slot van de handel in Europa.