Nieuws Actueel

Wall Street staat licht in de min

Van onze redactie 20 oktober 2015

Image 5357342

Na vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 17.214 punten. De S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2028 punten en de Nasdaq leverde 0,7 procent in tot 4873 punten.

IBM bungelde onderaan de Dow Jones met een verlies van 5,8 procent. Het bedrijf kampt met een teruglopende vraag naar zijn oudere producten en diensten, terwijl fors wordt geïnvesteerd in onder meer cloudtechnologie. Dat resulteert in een lagere winstgevendheid, waardoor IBM zich gedwongen zag de prognose voor de operationele winst in 2015 te verlagen.

Harley Davidson

De lijst van dertig hoofdfondsen werd aangevoerd door United Technologies, dat 4,8 procent meer waard werd. Het industriële conglomeraat kondigde een grote inkoop van eigen aandelen aan, die onder meer wordt betaald uit de opbrengst van de verkoop van helikopterfabrikant Sikorsky aan defensieconcern Lockheed Martin. Die producent van de JSF leverde 1,4 procent aan beurswaarde in vanwege een teleurstellende prognose voor de omzet in 2016.

Het was verder een slechte beursdag voor toonaangevende producenten van auto's en motorfietsen. Zo kelderde de beurskoers van Harley Davidson 15 procent, omdat het bedrijf blijft kampen met tegenvallende verkopen.

Tesla

Autobouwer Tesla leverde 9 procent in, omdat de elektrische auto's van het bedrijf slecht zouden hebben gescoord in testen van de Amerikaanse consumentenbond.

Fastfoodbedrijf Yum Brands werd bijna 3 procent meer waard. Het moederbedrijf van KFC en Pizza Hut heeft onder druk van aandeelhouders besloten zijn Chinese tak te verzelfstandigen. Yum haalt meer dan de helft van zijn omzet uit China, maar de verkopen staan er onder druk.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 45,55 dollar. De euro was met 1,1350 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA