Nieuws Actueel

Wall Street staat op winst

Van onze redactie 1 juli 2015

Image 5048268

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,6 procent in de plus op 17.720 punten. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent naar 2073 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent naar 5004 punten.

In Europa hield de onduidelijkheid rond Griekenland aan. De Griekse regering bleek aan de ene kant bereid om de voorwaarden van zijn schuldeisers voor verdere steun met enkele aanpassingen te accepteren. Aan de andere kant hield premier Alexis Tsipras echter vast aan het referendum over die voorwaarden en riep hij zijn volk opnieuw op nee te stemmen. De andere eurolanden besloten vervolgens dat nu eerst wordt gewacht op de uitslag van de volksraadpleging, voordat er verder wordt gepraat met de Grieken.

Optimisme

Hoewel een akkoord dus nog altijd ver weg is, leek onder beleggers op Wall Street net als in Europa het optimisme over een goede afloop te overheersen. Daarnaast werd de markt vooruitgeholpen door salarisstrookverwerker ADP. Die telde vorige maand 19.000 nieuwe banen meer in het Amerikaanse bedrijfsleven dan economen hadden voorspeld. Donderdag komt de Amerikaanse overheid met haar banencijfers over juni.

Verzekeraar Chubb werd 29 procent meer waard, dankzij het overnamebod van bijna 24 miljard dollar dat de Zwitserse branchegenoot Ace (plus 2 procent) op het bedrijf uitbracht. De aandeelhouders van het in New York genoteerde Ace hebben na afronding van de transactie 70 procent van het aandelenkapitaal in handen.

General Motors

General Motors leverde 1,7 procent in. De grootste autofabrikant van de VS zag zijn verkopen in juni met 5 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder. Concurrent Ford verloor 1,2 procent, na een tegenvallende groei van de verkopen in de afgelopen maand.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,6 procent tot 57,34 dollar. De euro was woensdag aan het begin van de avond 1,1060 dollar waard, tegen 1,1090 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

ANP