Nieuws Actueel

Wall Street stevig in de plus

Van onze redactie 15 september 2015

Image 5244295

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 1,3 procent hoger op 16.591 punten. De bredere S&P 500 steeg 1,2 procent tot 1975 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 1 procent tot 4855 punten.

Voorbeurs maakte de Amerikaanse overheid bekend dat de winkelverkopen in augustus met 0,2 procent zijn gestegen op maandbasis. Economen rekenden gemiddeld op een iets sterkere toename van de detailhandelsverkopen. Een maand eerder gingen de verkopen met een herziene 0,7 procent omhoog.

Fed

Verder werd gemeld dat de industriële productie in de VS vorige maand met 0,4 procent is gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat is de scherpste daling in achttien maanden. In juli steeg de productie nog met een bijgestelde 0,9 procent. Daarnaast werd bekend dat de industriële bedrijvigheid in de economisch belangrijke staat New York in september opnieuw flink is afgenomen.

De Fed begint woensdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Beleggers zijn nog onzeker of donderdag de rente al verhoogd gaat worden. Mogelijk kan de Fed wachten met een renteverhoging gezien de recente onrust op de beurzen en de afzwakkende wereldeconomie.

GoPro

Fiat Chrysler Automobiles ging ruim 3 procent omhoog. De autowerkersvakbond UAW blijft in gesprek met het autoconcern over een nieuw arbeidscontract. Daardoor is een mogelijke staking voorlopig van de baan.

De producent van actiecamera's GoPro stond 1,8 procent hoger. Het bedrijf zou volgens analisten van Northland Capital Markets een aantrekkelijke overnameprooi kunnen zijn voor Apple en andere ondernemingen.

Euro

De koeriersbedrijven UPS en FedEx zaten eveneens in de lift met winsten tot 3,1 procent. Ook de oliesector ging vooruit. Zo won Chevron 2,1 procent en Chesapeake Energy klom 0,9 procent.

De euro was 1,1263 dollar waard, tegen 1,1270 dollar bij het Europese slot. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 44,62 dollar. Brent steeg 0,4 procent in prijs tot 46,55 dollar per vat.