Nieuws Actueel

Wall Street tevreden met geduld van Fed

Van onze redactie 17 december 2014

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,3 procent hoger op 17.283 punten. De brede S&P 500 steeg 1,5 procent tot 2002 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq liep met 1,6 procent op tot 4619 punten.

Fed-president Janet Yellen gaf in een toelichting aan dat de rente in de VS volgend jaar zeer waarschijnlijk zal worden verhoogd. Die stap moet volgens haar echter niet bij de eerste paar beleidsvergaderingen van het nieuwe jaar worden verwacht.

Oliebedrijven

Oliebedrijven waren in trek, hoewel een forse opleving van de olieprijs slechts van korte duur bleek. Olieconcerns ExxonMobil en Chevron stonden in de bovenste regionen van de Dow met winsten van 2,8 en 3,5 procent. De dienstverleners aan de oliesector Halliburton en Schlumberger wonnen 2,5 tot 3 procent.

De activistische belegger Bill Ackman praatte het aandeel McDonald's omhoog. Volgens Ackman, in het verleden aandeelhouder van Burger King, kan de fastfoodketen veel beter worden gerund. De miljardair zei niet of hij van plan is een belang te nemen in McDonald's, dat met een koerswinst van bijna 3 procent ook tot de grotere winnaars in de Dow hoorde.

Fedex

Fedex werd niet beloond voor de winststijging over het afgelopen kwartaal, die voorbeurs werd gemeld. De winst voldeed niet aan de verwachtingen van analisten; het aandeel van het koeriersbedrijf verloor ruim 4 procent.

De prijs van Amerikaanse olie liep tussentijds bijna 5 procent op, maar zakte vervolgens weer terug naar de slotstand van de voorgaande dag (56 dollar per vat). Brentolie noteerde 0,9 procent in de plus op 60,57 dollar.

De euro was woensdagavond 1,2340 dollar waard, tegen 1,2410 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.