Nieuws Actueel

'Wall Street vervolgt recordjacht'

Van onze redactie 19 mei 2015

Image 4933752

Verder zal Wall Street, net als de Europese beurzen, meebewegen op het vooruitzicht dat de Europese Centrale Bank (ECB) versneld staatsobligaties gaat opkopen, voordat de liquiditeit in de markt afneemt gedurende de zomermaanden. De opmerkingen van ECB-bestuurder Benoît Cœuré eerder op dinsdag zorgden voor dalende rentes op de obligatiemarkten, waardoor het schuldpapier minder interessant wordt voor beleggers en zij hun geld steken in aandelen.

De Amerikaanse overheid maakte voorbeurs bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in april op maandbasis met ruim 20 procent is gestegen in vergelijking met een maand eerder. Economen hadden op een stijging met 9,6 procent gerekend. In maart nam de nieuwbouw met een herziene 4,9 procent toe. De aanvankelijk gemelde stijging van 2 procent was de geringste toename in ruim een jaar.

Hoogste stand

Bij de bedrijven staat Wal-Mart in de belangstelling. Het supermarktconcern had in het eerste kwartaal, net als menig ander Amerikaans bedrijf, flink last van de waardestijging van de dollar ten opzichte van tal van andere valuta's. Het bedrijf zag de nettowinst bijna 7 procent lager uitvallen terwijl de omzet nagenoeg gelijk was gebleven.

Ook Home Depot weet de aandacht op zich gericht. De doe-het-zelfketen zag de winst in zijn eerste kwartaal hoger uitvallen, geholpen door een gestegen verkoop in zijn winkels. Het concern verhoogde zijn verwachtingen voor de omzetgroei in het gehele jaar en stelde ook de prognose voor de winst per aandeel naar boven bij.

Maandag sloten zowel de brede S&P 500 alsook de Dow-Jonesindex op de hoogste stand ooit. De Dow eindigde 0,1 procent hoger op 18.298,88 punten. De brede S&P klom 0,3 procent tot 2129,20 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,6 procent tot 5078,44 punten.