Nieuws Actueel

Wall Street verwerkt banenrapport

Van onze redactie 5 juni 2015

Image 4977893

Uit het banencijfer bleek dat de werkgelegenheid in mei een stuk sterker is toegenomen dan in de voorgaande maand. Er kwamen per saldo 280.000 banen bij (exclusief de landbouwsector), tegen een herziene 221.000 in april. De toename is sterker dan economen hadden voorzien. Zij rekenden gemiddeld op een aanwas van 226.000 arbeidsplaatsen. De werkloosheid liep iets op tot 5,5 procent.

Ook de Griekse schuldenproblematiek blijft als een donkere wolk over de markt hangen. Het verzoek van Griekenland om de betalingen aan het IMF uit te stellen zorgde in ieder geval in Europa voor onrust op de financiële markten.

Vodafone

Bij de bedrijven weten onder meer Vodafone en Liberty Global de ogen op zich gericht. De bedrijven zouden in gesprek zijn over een mogelijke combinatie van activiteiten. Op een fusie tussen de twee concerns wordt al langere tijd gespeculeerd. Ook kledingketen Gap kan rekenen op belangstelling. De vergelijkbare verkoop van het bedrijf was afgelopen maand met 1 procent teruggevallen.

Oliekartel OPEC maakte bekend zijn productiequota op 30 miljoen vaten per dag te handhaven. De beslissing komt niet als een verrassing. De markt ging er al van uit dat de OPEC er opnieuw voor zou kiezen zijn marktaandeel te beschermen ten koste van de prijzen. De twaalf leden van de OPEC voorzien in zo'n 40 procent van de wereldwijde vraag naar olie. Bij de vorige vergadering in november besloot het kartel ook al het productieplafond ongemoeid te laten. De prijzen van ruwe olie, die toch al onder druk stonden, gingen toen verder onderuit.

De Dow-Jonesindex sloot donderdag 0,9 procent lager op 17.905,58 punten. De S&P 500 daalde 0,9 procent tot 2095,84 punten en de Nasdaq moest 0,8 procent terug tot 5059,13 punten.