Nieuws Actueel

Wall Street verwerkt stappen van Draghi

Van onze redactie 22 januari 2015

De ECB gaat voor circa 60 miljard euro per maand leningen opkopen bij banken, waaronder staatsobligaties, zo kondigde bankpresident Mario Draghi donderdag aan. Die aankopen lopen in ieder geval tot september 2016. Banken krijgen daardoor meer geld in kas. Als zij dit uitlenen aan burgers en bedrijven kunnen zij hun bestedingen opvoeren, waardoor de economische groei een duw in de rug kan krijgen. Op die manier zou ook de inflatie, de mate waarin prijzen stijgen, weer kunnen toenemen.

De kapitaalinjectie kan goed nieuws voor de kapitaalmarkten. Doordat er extra geld in de markt wordt gepompt, zullen aandelen naar verwachting in waarde gaan stijgen, met name in Europa. Maar de euforie dat er in Europa iets wordt gedaan om onder meer de inflatie aan te jagen zal ook Amerikaanse beleggers positief stemmen.

Verizon Telecomconcern Verizon gaf voorbeurs een kijkje in de boeken. Het bedrijf meldde over de afgelopen maanden een verlies van 2,2 miljard dollar als gevolg van kosten voor aanpassingen bij pensioenregelingen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines zag de nettowinst afgelopen jaar zo goed als verdubbelen.

Veilingsite eBay meldde woensdag nabeurs dat het 2.400 banen zal schrappen als onderdeel van een omvangrijke reorganisatie. Het bedrijf presenteerde kwartaalcijfers die achter bleven bij de verwachtingen van analisten. Ook American Express snijdt fors in het personeelsbestand. Bij de creditcardmaatschappij verdwijnen duizenden banen ondanks dat de winst bij de onderneming met 11 procent toenam.

De Dow-Jonesindex eindigde woensdag 0,2 procent in de plus op 17.554,28 punten. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent naar 2032,12 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 4667,42 punten 0,3 procent boven de laatste stand van dinsdag.