Nieuws Actueel

Wall Street vestigt hoop op Yellen

Van onze redactie 24 september 2015

Image 5273341

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,4 procent lager op 16.211 punten. De S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1933 punten en de Nasdaq zakte 0,4 procent tot 4735 punten. Eerder op de dag stonden de graadmeters tot 1,5 procent in het rood.

Yellen geeft na afloop van de beursdag een toespraak aan de Universiteit van Massachusetts. Een week geleden zei ze in een toelichting op de handhaving van de extreem lage rente dat daartoe werd besloten vanwege de zwakke economische ontwikkelingen in China en andere opkomende markten. Wel hield ze de deur open voor de eerste renteverhoging sinds 2006 later dit jaar. ,,Dat is inconsistent en het is de reden dat de aandelenmarkten de afgelopen week zo slecht hebben gepresteerd'', zei een handelaar.

Caterpillar

Beleggers hunkeren naar een exactere indicatie, terwijl de speculatie onder financiële experts alleen maar toeneemt. Tot twee maanden geleden werd een verhoging in september zo goed als zeker geacht. Toen die uitbleef werd de kans op een rentestap in oktober of december, de twee resterende vergadermomenten van de Fed, even hoog ingeschat. Inmiddels lijken meer en meer kenners uit te gaan van een verhoging in januari volgend jaar.

Machinebouwer Caterpillar (min 6,2 procent) kampt met moeizame marktomstandigheden in met name de mijnbouw- en energiesector en schrapt voor het eind van 2016 4000 tot 5000 banen. Afhankelijk van de marktontwikkelingen in de periode daarna kan de reductie oplopen tot 10.000 banen eind 2018.

Fiat Chrysler

Autofabrikant Fiat Chrysler, dat woensdag nog tegen de trend in de sector in een koerswinst boekten, moest eveneens ruim 4 procent terug. General Motors drong een eerder verlies van ruim 2 procent terug tot een min van 0,8 procent, terwijl Ford (plus 0,1 procent) de weg omhoog vond.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,4 procent tot 45,12 dollar. Oliebedrijven als Apache en Diamond Offshore Drilling profiteerden daarvan met koerswinsten tot 2,2 procent.

EPA