Nieuws Actueel

Wall Street vijfde dag op rij in mineur

Van onze redactie 15 januari 2015

De Dow-Jonesindex stond drie kwartier voor het slot 0,5 procent lager op 17.349 punten. De S&P 500 moest 0,7 procent terug tot 1997 punten en de Nasdaq verloor 1,2 procent tot 4583 punten.

,,Er zit een hoop onzekerheid in de markt'', stelde een handelaar. ,,Beleggers vragen zich af wat ze met hun Zwitserse beleggingen aan moeten, de grondstofprijzen vliegen alle kanten op, macrocijfers geven een diffuus beeld en er komen deze week veel kwartaalcijfers naar buiten.''

Winst

Citigroup (min 4 procent) zag zijn winst in het afgelopen kwartaal bijna geheel verdampen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. De inkomsten van de bank stonden fors onder druk door de onrust op de financiële markten en de opmars van de dollar. Citigroup kampte daarnaast met een hoge rekening voor schikkingen en reorganisatielasten.

Ook Bank of America (min 5,1 procent) presenteerde zijn resultaten. De winst daalde in het vierde kwartaal tot 3,1 miljard dollar, van 3,4 miljard dollar een jaar eerder. Onder meer door de lage rentestand en de onrust op de financiële markten in de laatste weken van 2014 stonden de inkomsten uit de handel in aandelen en obligaties onder druk.

Faillisement

Elektronicaketen Radioshack daalde bijna 30 procent. Volgens zakenkrant Wall Street Journal staat het bedrijf op het punt om zijn faillissement aan te vragen. De koersval van het bedrijf, dat al bijna een jaar in zwaar weer verkeert, zou de grootste zijn in bijna veertig jaar.

Beleggers maakten zich ook zorgen over het effect dat de forse gedaalde olieprijzen zullen hebben op de investeringsbereidheid en de winstgevendheid in het bedrijfsleven. Na een stijging van 5,6 procent op woensdag daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie met ruim 4 procent tot 46,49 dollar. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper op 47,67 dollar per vat.