Nieuws Actueel

Wall Street voor derde dag op rij in het rood

Van onze redactie 13 januari 2015

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 17.613,68 punten. De bredere S&P 500 leverde 0,3 procent in en sloot op 2023,03 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent tot 4661,50 punten. Wall Street beleefde daarmee de derde verliesdag op rij.

Chemieconcern DuPont eindigde onderaan bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,7 procent. Oliemaatschappij Chevron leverde 1,6 procent in en branchegenoot ExxonMobil 0,4 procent. Bovenaan het lijstje met stijgers onder de hoofdfondsen stond Walt Disney. Het entertainmentconcern kreeg er 0,8 procent bij.

Alcoa

Alcoa leek aanvankelijk voor een positieve start van de kwartaalcijferperiode te hebben gezorgd. De aluminiumproducent kwam met beter dan verwachte resultaten die ook positief werden ontvangen, maar werd uiteindelijk meegezogen in de algehele malaise in de grondstoffenbranche. Het aandeel verloor 2,3 procent.

De cijfers van Alcoa vormen traditioneel de opmaat van het cijferseizoen. Later in de week openen ook de banken Citigroup (min 0,7 procent) en JPMorgan Chase (vlak) de boeken over de laatste drie maanden van 2014, evenals chipfabrikant Intel (min 0,3 procent).

GoPro

Een opvallende daler in de technologiebranche was GoPro. De camerafabrikant werd ruim 12 procent meer waard nadat bekend was geworden dat Apple patent heeft gekregen op technologie waarmee digitale camera's op afstand kunnen worden bediend. Beleggers vrezen dat de maker van de populaire iPhone met vergelijkbare producten komt als GoPro. Apple werd 0,8 procent meer waard.

De olieprijzen schommelden dinsdag sterk. Aan het einde van de handel op Wall Street werd Amerikaanse olie 1,1 procent duurder verhandeld op 46,56 dollar per vat, terwijl de prijs van Brentolie met 0,4 procent daalde tot 47,22 dollar per vat. De euro was 1,7772 dollar waard, tegen 1,777 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA