Nieuws Actueel

'Wall Street zakt verder weg'

Van onze redactie 16 januari 2015

Voorbeurs bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten in december is gedaald van 1,3 naar 0,8 procent op jaarbasis. Economen voorspelden in doorsnee een afvlakking tot 0,7 procent. Kort voor de openingsbel op Wall Street volgen nog cijfers over de industriële productie in de VS. Een halfuur na opening wordt de meest recente stand van het consumentenvertrouwen gepubliceerd.

Goldman Sachs zag de winst het afgelopen kwartaal dalen. Net als branchegenoten Bank of America, JPMorgan Chase en Citigroup kampte het concern met de onrust op de financiële markten, die zich onder meer vertaalde in de dalende olieprijs en almaar lagere rentes op obligaties.

Olieprijs

De dalende olieprijs zit ook de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Schlumberger dwars. Dat bedrijf zag in de afgelopen drie maanden de winst kelderen en stuurde vanwege de verslechterde marktomstandigheden circa 9000 werknemers de laan uit.

Tegenover de mindere cijfers van Schlumberger en Goldman Sachs stond een forse winstgroei van chipfabrikant Intel. Het bedrijf profiteerde vooral van een grote vraag naar servers en tablets en van een bescheiden herstel van de pc-markt.

De Dow-Jonesindex sloot de handelsdag donderdag 0,6 procent lager op 17.320,71 punten. De S&P 500 moest 0,9 procent terug tot 1992,67 punten en de Nasdaq verloor 1,5 procent tot 4570,82 punten.

EPA