Nieuws Actueel

Wall Street zakt weg na rentebesluit Fed

Van onze redactie 28 januari 2015

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 0,3 procent hoger op 17.431 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2031 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 0,6 procent vooruit tot 4708 punten.

Apple klom 7,5 procent, de sterkste koersstijging in negen maanden. Het technologieconcern meldde dinsdag na het slot op Wall Street een recordwinst van 18 miljard dollar. Daarmee realiseerde Apple de hoogste kwartaalwinst voor een beursgenoteerd bedrijf ooit. De hoge winst was te danken aan de populariteit van de in september geïntroduceerde nieuwe iPhones.

Yahoo

De Fed zal naar verwachting de rente onveranderd laten. Mogelijk komt er wel meer duidelijkheid over het tijdstip waarop de rente wordt verhoogd door het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Internetbedrijf Yahoo meldde zijn belang in de Chinese internetgigant Alibaba onder te willen brengen in een apart bedrijf. In totaal zullen 384 miljoen aandelen Alibaba, met een waarde van 40 miljard dollar, worden overgeheveld naar SpinCo, waarin de huidige aandeelhouders van Yahoo aandelen krijgen. Yahoo steeg 2 procent.

Boeing

Telecombedrijf AT&T kwam dinsdag nabeurs met onverwacht goede cijfers over het vierde kwartaal. De op één na grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten verwacht dat de winst dit jaar met een ,,laag enkelcijferig percentage'' zal stijgen. AT&T won 1 procent.

Vliegtuigbouwer Boeing (plus 6,1 procent) liet weten dat in 2014 niet alleen de productie, maar ook de omzet en winst zijn toegenomen tot nieuwe recordniveaus. Ook dit jaar verwacht het bedrijf zijn sterke marktpositie te kunnen gebruiken om verder te groeien.

Facebook

Nabeurs komt Facebook met zijn resultaten. In aanloop naar de cijfers steeg Facebook 2,1 procent.

De euro was 1,1343 dollar waard, tegen 1,1340 dollar aan het einde van de Europese handel. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,4 procent minder op 44,70 dollar. Brent daalde 1,6 procent tot 48,81 dollar.

EPA