Nieuws Actueel

Wall Street zet recordjacht door

Van onze redactie 23 december 2014

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow 0,4 procent in de plus op 18.035 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 2083 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq bleef wat achter en noteerde met 4768 punten 0,3 procent onder de slotstand van maandag.

De Dow Jones, die bestaat uit dertig hoofdfondsen, brak dit jaar record na record en ging daarbij in juli voor het eerst door de grens van 17.000 punten. De Dow staat nu bijna 9 procent hoger dan eind vorig jaar. De S&P 500, die dinsdag ook weer een nieuwe recordhoogte bereikte, won in 2014 al bijna 13 procent.

Kerstrally

De kerstrally op Wall Street kreeg dinsdag een nieuwe impuls door een zeer positieve bijstelling van de economische groei in de VS. Die kwam vorig kwartaal uit op 5 procent op jaarbasis, wat de sterkste vooruitgang is in ruim tien jaar. Een eerdere schatting wees nog op een groei met 3,9 procent. Verder bleek dat de consumentenbestedingen in november verder zijn gestegen.

De sterke economische groei gaf steun aan de olieprijs, die afgelopen halfjaar is gehalveerd. De prijs van Amerikaanse olie liep met ruim 3 procent op, tot 57,13 dollar per vat. Brentolie werd 2,6 procent duurder en kostte 61,67 dollar per vat.

Olie

Olieconcern Chevron was de koploper in de Dow, met een winst van 1,9 procent. Concurrent ExxonMobil volgde met een plus van 1,6 procent. Oliebedrijf Chesapeake Energy, dat geen deel uitmaakt van de hoofdindex, werd 9,5 procent meer waard. Het concern gaat voor 1 miljard dollar eigen aandelen inkopen.

De producent van medische apparatuur Stryker noteerde 1,8 procent in de plus. Het bedrijf is volgens ingewijden van plan een overnamebod te doen op het Britse Smith & Nephew. In april ontkende Stryker nog dat het dit bedrijf wilde overnemen.

De euro was dinsdagavond 1,2175 dollar waard, tegen 1,2180 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA