Nieuws Actueel

Wall Street zet stapje terug

Van onze redactie 1 december 2014

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent in de min op 17.776,80 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 2053,44 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde mede door een flink verlies van zwaargewicht Apple 1,3 procent in tot 4727,35 punten.

Apple was de blikvanger van de dag. Het aandeel van het technologieconcern ging vlak na de opening zonder duidelijke reden ruim 6 procent onderuit. Dat verlies werd weer enigszins goedgemaakt, maar in het laatste uur stond nog altijd een min van ruim 3 procent op de borden. Analisten wezen onder meer op een adviesverlaging door Morgan Stanley, de Amerikaanse bank die zijn eigen belang in Apple heeft verkleind.

Olie

Daarnaast werden mogelijk tegenvallende verkopen op Black Friday, de dag na Thanksgiving, aangestipt als reden voor de koersdaling. Vrijdag werd al bekendgemaakt dat het dit jaar minder druk was in Amerikaanse winkels dan voorheen, op de dag die wordt gezien als het begin van het inkoopseizoen voor de feestdagen. Dit zette maandag druk op de beurswaarde van veel detailhandelsbedrijven. Best Buy leverde 5,5 procent in, Macy's zakte bijna 3 procent.

Het herstel van de olieprijs zette olieconcerns ExxonMobil en Chevron op een winst van respectievelijk 2 en 2,6 procent. Na een negatieve opening klom de prijs van Amerikaanse olie met 4,8 procent tot 69,34 dollar per vat.

China

Amazon zakte bijna 4 procent, nadat kredietbeoordelaar Moody's de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van het bedrijf had verlaagd. Amazon wil meer geld lenen om zijn verdere groei te financieren.

Eerder op de dag versterkten tegenvallende cijfers over de Chinese industrie de zorgen over de wereldeconomie. De industrie van 's werelds op een na grootste economie vertoonde volgens de recente cijfers vorige maand nauwelijks groei. De Amerikaanse industrie bleef in die periode wel op stoom.

De euro was maandagavond 1,2470 dollar waard, tegen 1,2485 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA