Nieuws Actueel

Wall Street zoekt richting

Van onze redactie 1 oktober 2015

Image 5295477

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,3 procent lager op 16.227 punten. De S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1918 punten en de Nasdaq moest 0,2 procent terug tot 4609 punten. Woensdag werd het derde kwartaal afgesloten met winsten tot 2,3 procent. Over de driemaandse periode verloren de graadmeters echter 7 tot 7,6 procent. Handelaren wezen er op dat de brede S&P 500 sinds juli maar één keer een driedaagse winstreeks heeft neergezet. ,,Na elke sterke stijging zakt de markt weer in'', zei een van hen.

Beleggers leken in afwachting van het banenrapport van de Amerikaanse overheid over september, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Economen verwachten dat de werkgelegenheid in de VS, exclusief de agrarische sector, met 200.000 arbeidsplaatsen is toegenomen. ,,Mogelijk geeft dat rapport richting aan de handel, maar het is zeker niet uitgesloten dat beleggers langer de kat uit de boom kijken''.

ISM

Voor de handelsaanvang kwam een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie naar buiten. Uit een rapport van branchevereniging ISM bleek dat er in september amper sprake was van groei in de Amerikaanse industrie. De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in de sector weerspiegelt, daalde van 51,1 in augustus tot 50,2, waar economen in doorsnee rekenden op 50,6. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

De zwaargewichten Apple en ExxonMobil trokken een wissel op de bredere markt met verliezen tot 1 procent. Ook biotechnologiebedrijven en chipfabrikanten, die woensdag nog hoge ogen gooiden, werden van de hand gedaan. Biogen verloor 2 procent en Intel, Qorvo en Nvidia werden tot 4,1 procent lager gezet.