Nieuws Actueel

Wallstreet bukt voor cijferstroom

Rik Nizet 30 oktober 2015

Wallstreet beurs newyork middelgroot

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag iets in de min gesloten. Beleggers op Wall Street verwerkten een stroom aan bedrijfsresultaten. Daarnaast drukte een eerste schatting van de economische groei in de VS in het afgelopen kwartaal het sentiment.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk op 0,1 procent lager 17.755,80 punten. De brede S&P 500 verloor een fractie tot 2089,41 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,4 procent in tot 5074,27 punten.

Op macro-economisch vlak bleek dat de groei van de Amerikaanse economie vorig kwartaal is gezakt naar 1,5 procent op jaarbasis, tegen 3,9 procent in het tweede kwartaal. De verzwakking kwam vooral doordat bedrijven voorraden afbouwden, de uitgaven van consumenten groeiden stevig door.

NXPHet Nederlandse Chipbedrijf NXP hoorde bij de grotere verliezers. Het op Wall Street genoteerde bedrijf zag krap een vijfde van zijn beurswaarde verdampen na waarschuwingen voor een zwakkere vraag.

GoProOok de resultaten van GoPro werden met teleurstelling ontvangen. De producent van actiecamera's leverde ruim 15 procent in, ondanks een flinke groei van de winst en omzet in het afgelopen kwartaal.

Verder wisten farmaceuten Allergan en Pfizer de aandacht op zich gericht. De bedrijven bevestigden in gesprek te zijn over een fusie. Daarmee zou sprake zijn van een van de grootste deals ooit in de farmaceutische industrie. Het aandeel Allergan steeg krap 6 procent, Pfizer werd bijna 2 procent minder waard.

Onlinebetalingsverwerker PayPal verloor 1,7 procent. Het van eBay afgesplitste bedrijf meldde hogere resultaten, die beleggers echter niet konden bekoren.

Verder openden onder meer MasterCard (plus 0,5 procent), Time Warner Cable (plus 3,6 procent) en oliebedrijf ConocoPhillips (plus 0,5 procent) de boeken.

De euro was 1,0979 dollar waard, tegen 1,0969 dollar bij het Europese slot. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 45,77 dollar. De prijs van Brent zakte 0,9 procent tot 48,60 dollar per vat.