Nieuws Actueel

Wandelen door 6 steden met familie Van Rossem

Van onze redactie 31 januari 2015

HILVERSUM - Sis van Rossem (69) was verbaasd toen ze samen met haar broers voor het 6-delige NTR-programma werd gevraagd. "We hebben geen moment gedacht dat dit levensvatbaar zou zijn." Ze moest bijkomen van de teleurstelling dat ze voornamelijk in Nederland bleven. Want: "Ik vind dit maar een suf land met vervelende mensen." Uiteindelijk pakte het toch aardig uit, moet Sis nu toegeven. "Vooral Dordrecht heeft me enorm verrast. Wat een mooie stad."

In de serie gaan ze achtereenvolgens naar Maastricht, Rotterdam, Brugge, Naarden, Dordrecht en Essen. Al wandelend vertellen broers en zus om de beurt vanuit hun eigen specialisme. Maarten als geschiedkundige, Sis als kunsthistorica en Vincent vanuit zijn kennis van architectuur. Met hun verteltalent wekken ze de bezienswaardigheden in de steden tot leven. Dankzij hun gedeelde droge humor valt er ook nog wat te lachen. Al begrijpt Sis daar niets van. "Ik ervaar ons niet als geestig. We wijken af, daar worden veel mensen blijkbaar zenuwachtig van."

Luisteren Met 3 van die eigenwijze types verwacht je vuurwerk, maar dat valt in het programma reuze mee. Er wordt gemopperd, maar ook aandachtig naar elkaar geluisterd. Sis: "Dat geouwehoer van Maarten ken ik onderhand wel, maar Vincent wist me echt te verrassen. Dat hij zo leuk kon vertellen, zo goed voorbereid, met enorme kennis van zaken. Inhoudelijk vind ik hem veruit de beste van ons drieën."

Al na de eerste opnamedag waren de rollen vanzelf verdeeld. "Ik ben de zeurpiet. Wanneer gaan we koffiedrinken? Hoe lang duurt het nog? We hebben alle drie onze afknapmomenten. Tijdens een vaartochtje door Dordrecht kreeg Maarten een natte kont. Een normaal mens zou dan gewoon een droge broek aantrekken? Maar in het koffertje van Maarten zitten alleen maar boeken."

Hier zijn de Van Rossems. Vanaf vrijdag 6 februari op NPO 2, 20.25 uur.