Nieuws Actueel

Warble: Met deze app kan overheid niet meer tappen

Caroline Spilt 21 oktober 2015

Pvda afluisteren

Tijdens de International Privacy Conference (IPC) in Amsterdam wordt de eerste app gelanceerd waarmee gebruikers anoniem kunnen telefoneren. Anders dan bij bestaande apps en beveiligde telefoons vraagt Warble een gebruiker niet naar zijn identiteit en is ook geen telefoonnummer nodig om de app te activeren. Een tapverzoek van de overheid heeft daarom geen zin. Onder andere mensenrechtenactivisten, dissidenten en journalisten worden daardoor niet langer belemmerd om vrijuit te communiceren.

Warble is de eerste app die de privacy van gebruikers beschermt. De app stelt onder andere mensenrechtenactivisten, politiek activisten en journalisten in staat hun werk te doen zonder te worden belemmerd door tappende overheden. Nu communiceren zij in landen als Rusland en China vaak met gevaar voor eigen leven. Warble daarentegen is wereldwijd veilig en anoniem te gebruiken, omdat er niet naar de identiteit van de gebruiker wordt gevraagd. Ook is geen telefoonnummer nodig om een account te activeren, zoals bij bestaande apps en beveiligde telefoons wel het geval is.

VrijheidAnoniem bellen biedt echter niet alleen een toegevoegde waarde in landen waar vrijheid van meningsuiting geen vanzelfsprekendheid is. Opvallend genoeg is het land waar dit jaar de International Privacy Conference (IPC) wordt gehouden wereldkampioen tappen. De Nederlandse overheid haalt elke 24 uur gegevens als naam, adres en woonplaats op bij internet- en telecomproviders. Sinds begin 2015 is dat ruim twee miljoen keer gedaan. Telecombedrijven sturen ook informatie zoals gebelde nummers en duur van alle gevoerde gesprekken verplicht naar de overheid.

Drie technieken"Om gebruikers anoniem te laten communiceren combineert de Warble App drie technieken", licht initiatiefnemer Paul Coerkamp toe. “Tunnelen, encryptie en obfuscatie. Daarmee zijn geavanceerde beschermingstechnieken voor het eerst in het bereik gekomen van de alledaagse gebruiker. Het belangrijkste is echter dat we identiteit van gebruikers niet kennen en de mogelijkheid bieden om anoniem te betalen. Een informatie verzoek van de overheid levert daarom niks op. Wat wij niet van een gebruiker weten, kunnen we ook niet doorgeven.”

LanceringDe app wordt zondagmiddag 25 oktober gelanceerd op de openingsdag van de IPC. Amsterdam staat gedurende een week in het teken van privacy. Tijdens de lancering in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam gaan Europarlementariër Marietje Schaake, Quirine Eijkman (surveillance officer bij Amnesty International) en advocaat Sidney Smeets van Spong Advocaten in debat over mensenrechten, technologie en privacy.