Nieuws Actueel

Warble: Startup stoort zich aan aftappraktijk

Caroline Spilt 26 oktober 2015

Warble anoniem bellen aftappen afluisteren app crowdfone groot

Bel-app Warble zegt de eerste te zijn die anoniem bellen mogelijk maakt. Tijdens de Internationale Privacy Conference in Amsterdam werd de applicatie officieel gelanceerd door initiatiefnemer Paul Coerkamp van startup Crowdfone B.V. Coerkamp werkt al jaren in de telecombranche en stoort zich aan de aftappraktijken. "Langzaam begon het idee te rijpen dat je bestaande technieken kan koppelen."

Lees ook: Nederland belt anders door tappende overheid

DeOndernemer.nl voelt Coerkamp aan de tand: is dit nou een filantropisch product of houdt 'ie er vooral zelf veel aan over?

Anoniem bellen, hebben we daar behoefte aan?

Coerkamp: "Het is lastig voor te stellen vanuit onze comfortabele zitbank hier in Nederland, maar in China kan je jaren de cel in gaan zonder proces. Ik ken mensen die bij Amnesty werken en die heel graag anoniem willen bellen met Chinese dissidenten. Maar die dissidenten zeggen; durf ik niet. Ze durven alleen face-to-face te praten. Bang om afgeluisterd te worden."

"Ik werk al jaren in de telecom. Langzaam maar zeker is het idee gaan rijpen dat je bestaande technieken kan koppelen: encryptie, tunnelen en obfuscatie. Die laatste hebben wij toegevoegd. De overheid heeft een tapmechanisme. Ze zoeken een technisch signaal dat ze herkennen als bellen. Wij hebben dat signaal opgebroken zodat je het technisch niet meer kan herkennen als bellen. Dus weet je ook niet dat je het moet gaan tappen."

"Zodra je een 06-nummer geeft of via iDeal betaalt, ben je identificeerbaar. Onze app is anoniem omdat je een account kan activeren zonder een nummer op te geven, in tegenstelling tot andere apps en beveiligde telefoons. Ook betalen kan anoniem. In een Chinese winkel kan iemand met cash prepaidtegoed kopen. Dan krijgt 'ie een betaalkaart. Hij gaat met die kaart naar onze site, betaalt daarmee en wij weten nog steeds niet wie 'hij' is."

Handig voor terroristen.

"Ja, kijk, elk goed systeem kan misbruikt worden. Dat is niet anders. Er zijn ook terroristen die rijden in een BMW, maar dat wil niet zeggen dat je die niet moet verkopen."

Hmm, zijn die twee een op een te vergelijken?

"Nee, maar ik heb er niet meer over te zegen. We vinden dat je anoniem moet kunnen bellen. Warble kun je vergelijken met fluisteren. Je kan in een hoekje gaan fluisteren of hardop praten, dan kunnen mensen meeluisteren. Warble is middel om over lange afstand te fluisteren. Ook terroristen fluisteren met elkaar in hun eigen hoekje ergens. Of je terrorist bent of niet doet er niet toe. Het is gewoon een grondrecht."

Wat zeg je tegen mensen die zeggen; ik vind het niet erg dat ze alles van me weten, want ik heb niks te verbergen?

"Omstandigheden kunnen veranderen. We hebben ooit een feilloze registratie gehad van joden in Nederland. Maar dan komt er een nieuwe machthebber [de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog] en die misbruikt die informatie. Het gaat er niet om of je iets te verbergen hebt, maar om of je iets wilt delen. Wij geven de mogelijkheid om iets niet te hoeven delen. Privacy en gebruiksgemak zijn een schijnbare tegenstelling."

Wat verdien je ermee?

"We vragen dezelfde prijzen als andere apps die werken via VoIP, voice over IP, bellen over een internetverbinding. En je betaalt niks voor het downloaden van onze app."

Heb je al een belletje van Snowden gehad? Of van Den Haag, om er een stokje voor te steken?

"Haha, nee, de overheid zelf heeft nog niet gereageerd. Ik weet ook niet of ze dat zullen doen. Ministeries zullen vast niet alleen maar gelukkig zijn met dit initiatief, maar het is niet zo dat de overheid één kant op denkt. Marietje Schaake (Europarlementariër, D66) heeft er een wet doorheen gekregen waarin wordt vastgelegd dat telecombedrijven anonieme klanten mogen hebben. Dus de algemene opinie verschuift wel."

Bedankt @sprout_nl. @Snowden: Sprout suggests you will be glad with @warbletheapp, we would be proud if you'd try. https://t.co/g5zHMCPyff

— Warble (@warbletheapp) 22 oktober 2015

Kijk hier het debat terug over techniek, mensenrechten en privacy met Marietje Schaake, Sidney Smeets (Spong Advocaten) en Quirine Eijkman (Surveillance Officer bij Amnesty International) tijdens de lancering van Warble op de International Privacy Conference: