Nieuws Actueel

Warme bakkers in Hengelo dupe van politiek compromis

De warme bakkers in Hengelo schieten er weinig mee op als ze straks op zondag pas om 12.00 uur open mogen.

Van onze redactie 23 november 2015

Brood 4

Het politieke compromis over de koopzondagen valt uit in het nadeel van de plaatselijke warme bakkers. Voor hen is een wijziging van de winkeltijdenverordening commercieel gezien niet of in elk geval minder interessant, als ze op zondag pas om 12.00 uur open mogen. Zij willen juist op zondagochtend open zijn, net zoals hun collega’s in bijvoorbeeld Borne en Delden.

Tijden Met negentien stemmen voor en achttien tegen nam de gemeenteraad woensdag een motie aan over de openstelling van winkels op zondag. De stem van raadslid Leo Jansen (Lokaal-Hengelo) was daarbij doorslaggevend. Om hem alsnog over de streep te trekken wijzigden de indieners van de motie de toegestane winkeltijden van 06.00 tot 22.00 uur in 12.00 tot 17.00 uur. Daarmee was Janssen ‘om’ en kreeg de (afgezwakte) motie een meerderheid.

Verse broodjes ‘Een verkeerd compromis’, vindt Tjeerd Wouda van bakkerij Wouda. Hij runt samen met zijn broer Anne drie bakkerszaken: in de winkelcentra Hengelose Es, Hasselo en Slangenbeek. „Als bakker heb ik daar niks aan. Ik wil liever van 08.00 tot 12.00 uur open. Onze klanten willen lekker verse broodjes voor het ontbijt en wat lekkers bij de koffie. Na 12.00 uur heeft het voor ons geen zin meer om open te zijn.”

Het is het een of het ander, vindt Wouda: of laten zoals het is of helemaal vrijgeven. „En laat het dan over aan de ondernemers zelf. Nu zitten we met een compromis dat nergens op slaat. Dit is half werk.” Maar Wouda legt zich er nog niet bij neer. Hij wil straks gebruik maken van de inspraakprocedure over de nieuwe winkeltijdenverordening. „We zullen absoluut van ons laten horen. Het is nu allemaal nog redelijk vers, maar ik ben van plan om contact te zoeken met andere ondernemers.”

Maximaal VVD-fractievoorzitter Jos Rikkerink heeft begrip voor de reactie van de bakkers. „De VVD heeft altijd gezegd: laat de ondernemers het zelf bepalen. De bakkers ’s morgens open en de supermarkten ’s middags. Dit is inderdaad half werk. Maar het was het maximaal haalbare. Het is heel frustrerend dat één fractie het hele proces kan dwarsbomen. Maar er is elk geval een begin gemaakt. En ik hoop dat de bakkers straks echt van zich zullen laten horen.”