Nieuws Actueel

Warner: "Ik heb lang mijn mond gehouden'

Caroline Spilt 4 juni 2015

Obama blatter warner groot

Jack Warner wil volledige openheid van zaken geven over de corruptie binnen wereldvoetbalbond FIFA. Dat zei de voormalige vicevoorzitter van de mondiale federatie woensdagavond tijdens een tv-uitzending in Trinidad en Tobago. Warner (72) stapte in 2011 uit de FIFA nadat zijn naam was gevallen in een groot omkoopschandaal.

De zakenman en politicus uit Trinidad en Tobago behoort tot de veertien verdachten van omkoping die vorige week werden aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Warner staat sindsdien op de rode lijst van de internationale politieorganisatie Interpol, die een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd.

Geheimen"Ik heb lang mijn mond gehouden, uit angst voor de dag die ooit zou komen. Nu wil ik dat niet langer doen'', zei Warner. "Ik wil geen geheimen meer bewaren voor mensen die mijn land willen vernietigen.''

DocumentenVolgens de voormalige topman van de FIFA beschikt hij over documenten die aantonen dat de wereldvoetbalbond in 2010 invloed heeft uitgeoefend op de parlementsverkiezingen in zijn land. Warner zegt ook papieren en kopieën van cheques te hebben, die bewijzen dat de FIFA zich heeft ingelaten met omkoping. De politicus heeft zijn advocaten opdracht gegeven die documenten over te dragen aan de autoriteiten. "Ik leg mijn toekomst nu in handen van die mensen'', zegt Warner.

BlatterDe voormalige voorzitter van de Concacaf, de federatie van landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, beweert dat hij kan aantonen dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter wist van de frauduleuze zaken binnen diens organisatie. De 79-jarige Zwitser maakte dinsdag tot ieders verrassing bekend zijn functie neer te leggen, amper vier dagen na zijn herverkiezing. "Blatter weet waarom hij ten val is gekomen en ik ook. De documenten zijn daar heel duidelijk over. Er is geen weg meer terug. Zelfs als ik dood ga, is de lawine die eraan komt niet te stoppen.'' Warner voegde daaraan toe serieus te vrezen voor zijn leven.

PolitieWarner meldde zich vorige week zelf bij de politie. De zeventiger werd verhoord, maar mocht vervolgens op borgtocht vrij. Warner zou in 2008 via de FIFA tien miljoen dollar aan smeergeld hebben ontvangen van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, dat in ruil daarvoor het WK van 2010 kreeg toegewezen.