Nieuws Actueel

Wat doen we met ome Sjaak en waar moet tante Aagje zitten?

Leo van Marrewijk 24 december 2015

Kesrtdinerkersttypes1065

'Het gezellig houden met de familie' rond kerst, da's nog een hele klus. Want zoveel typen mensen, zoveel (kerst)wensen. Handleiding voor een stralende kerst. Voor (bijna) iedereen.

1. Ome Sjaak

Heet ook wel Henk, Jan of Piet. Het principe werkt overal hetzelfde: je nodigt hem uit voor het kerstdiner omdat niemand anders dat doet. Dat is natuurlijk mooi, maar het gebeurt ook niet voor niks. Want ome Sjaak hangt nogal in het verleden. En klaagt veel: over Zwarte Piet die vroeger zwarter was, over de kerst die vroeger witter was, en over kerstbomen die vroeger groener waren.

OMGANGSTIPS

Ome Sjaak kan niet zo heel veel goed, maar qua gluren in decolletés is hij de onbetwiste uitblinker. Houd daar dus rekening mee bij de kledingkeuze. Ga verder met hem om zoals je met je bedlegerige opa zou doen: geef 'm vooral gelijk. En draai het gesprek af en toe om in iets constructiefs of vrolijks. Ome Jan blij, jij blij.

En zet alvast op de to-dolijst voor november volgend jaar: kaartjes kopen voor ome Sjaak, voor het kerstcircus. Of nog veiliger: een kerstticket naar Sharm-el-Sheikh.

TAFELSCHIKKING

Ome Sjaak is voor elk gezelschap een lichte beproeving , maar verder vrij onschuldig. Hij past dus op veel plekken. Zie ook tante Aagje.

KERSTGEDACHTE

Onthoud de strapatsen van ome Sjaak: ooit wordt-ie cult, of zit er een boek in.

2. De christmaholic romanticus

Je hébt van die mensen, die beginnen al vanaf eind juli - met natte ogen - last christmas van Wham te galmen. En raken in katzwijm van het eerste kerstkransje. Kopen jaarrond kleine cadeautjes, alvast voor onder de kerstboom, voor 'the most wonderful time of the year' (bim-bam). Onze christmaholic ziet er dankzij eindeloze kerstshopsessies uiteraard heel december jaloers- makend tiptop/oogverblindend uit. Weinig mis mee natuurlijk. Maar je zal er maar mee samenwonen, als kersthater. Of ernaast zitten tijdens het kerstdiner.

OMGANGSTIPS

Een romanticus in je gezelschap is met kerst een nuttige aanvulling op de feestvreugde, want hij/zij kan anderen meeslepen in een positieve stemming. Laat hem/haar bij binnenkomst vooral even lekker uitrazen ('zó súpergezéllig!') en roepen dat iedereen er 'zó fántástisch' uitziet. Fluister bij het voorgerecht nog wel even in het oor dat 'we' ook andersdenkenden/kerstháters aan tafel hebben.

TAFELSCHIKKING

Parkeer hem/haar vooral in de buurt van de gulle kerstman of de thuiskok, want zij hebben veel gemeen. En uiteraard zo ver mogelijk bij de kerst-ontkenner vandaan: dat is een garantie voor ruzie.

KERSTGEDACHTE

Jezelf ergeren aan een romanticus met kerst, da's hetzelfde als irritatie over naalden die uit je kerstboom vallen: zinloze negatieve energie dus. Probeer jezelf eens te verplaatsen in de romanticus, snuif eens diep de dennengeur op. En bedenk dat het slechts twee dagen per jaar Kerstmis is.

3. Tante Aagje

Wil altijd en overal alles weten. Deze schaamteloze, dominante tante vraagt al bij het voor- gerecht of je vriendin 'nou nog steeds niet' zwanger is ('is het misschien iets medisch?') en vraagt even later aan je vriendin of de bedprestaties van haar vorige vriend ('die van drie jaar geleden, je weet wel, die zo slecht van andere vrouwen kon afblijven') misschien toch beter waren. Aagje stelt bij voorkeur driehonderd vragen per uur, dus nietszeggende en uitvoerige antwoorden kunnen wat verlichting bieden. Maar het spervuur gaat sowieso door.

OMGANGSTIPS

Aagje krijg je niet makkelijk stil. Het is misschien te proberen met een - tikkeltje gemene - wedervraag/opmerking waarvan ze in de war raakt. 'Ik hoorde dat jullie buren bij de politie hebben geklaagd dat u steeds naar binnen staat te loeren. Klopt dat?' Waarschijnlijk moet tante Aagje hier even over nadenken.

TAFELSCHIKKING

Naast ome Sjaak. Met een beetje mazzel houden ze elkaar de hele avond bezig. En het zou zomaar kunnen dat ome Sjaak voor een volgend kerstdiner bedankt.

KERSTGEDACHTE

Zalig zijn de armen van geest.

4. De thuiskok

Van verre herkenbaar aan een glimmend voorhoofd. Zit in een lastige positie, want bij Het Kerstdiner mag de kok niet falen. Terwijl de smaken en eetgewoonten van bijvoorbeeld ome Sjaak en de gulle kerstman nogal uiteenlopen. Thuiskoks zijn doorgaans types die niet alleen belangstelling hebben voor eten, maar ook geïnteresseerd zijn in mensen. Wat dat betreft is het jammer als zo'n sfeerverhogende thuiskok (m/v) te lang in de keuken blijft.

OMGANGSTIPS

Probeer de thuiskok te ontlasten door hulp aan te bieden, zodat hij/zij ook tijd heeft om zelf aan te schuiven. Met als gevolg een soort dempend effect op andere types die met frisse tegenzin aan tafel zitten. En prijs hem/haar uitvoerig voor de aangeboden spijzen, zelfs als het kerstkonijn eigenlijk niet te knagen is. Voor je het weet, ben je volgend jaar zelf aan de beurt.

TAFELSCHIKKING

Trek de thuiskok uit de keuken en hijs 'm op een troon: in het midden, of aan het hoofd van de tafel. Alwaar hij/zij het applaus dankbaar in ontvangst kan nemen.

KERSTGEDACHTE

Zegen deze spijzen. En sla een kruisje voor alle vierpotigen die dit eetfestijn mede mogelijk hebben gemaakt.

5. De kerstontkenner

Eet met kerst bij voorkeur patat met een kroketje of boerenkool met worst. Lastige klant, want wie het bestaan van Jezus, kerstbomen en kaarslicht ontkent, beleeft gewoon moeizame dagen. Doet in de meeste gevallen ook helemaal geen moeite om een beetje in de sfeer van pais en vree te komen. En kan nogal wat aanwezigen ronduit sarren als ze - in zijn ogen - wat al te vrome teksten uitkramen.

OMGANGSTIPS

Probeer een onschuldig gesprek aan te knopen over zijn of haar werk, over koetjes en kalfjes (geen kalkoenen, geen konijn!) of het nieuws. Als het maar niet kerstgerelateerd is.

TAFELSCHIKKING

In elk geval op een hoek, en bij voorkeur zo ver mogelijk verwijderd van de christmaholic. En houd 'm alsjeblieft bij de muziek vandaan, anders schalt binnen de kortste keren death metal uit de boxen in plaats van Gloria in excelsis deo.

KERSTGEDACHTE

Er zijn op onze planeet heel veel mensen die helemaal geen kerst vieren. Hou het erop dat de kerstontkenner gewoon op de verkeerde plek op aarde is geboren.