Nieuws Actueel

Wat doet een accountant nou eigenlijk?

Rik Nizet 25 september 2014

Accountants liggen in de vuurlinie. De Autoriteit Financiële Markten (AFM), politici en jonge accounts buitelen donderdag over elkaar heen met oproepen om de kwaliteit van de beroepsgroep overeind te houden. Een cultuuromslag is nodig en de wetgeving moet op de schop. Vier vragen over accountants aan de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA):

Wat is en doet een accountant nu precies?

Er zijn in totaal 21.000 accountants in Nederland. Die zijn verplicht ingeschreven bij de NBA, want het is een beschermde titel. Een deel van de accountants is openbaar accountant en werkt bijvoorbeeld voor kantoren. Een ander deel werkt vast in dienst bij een instelling, bedrijf of bijvoorbeeld de belastingdienst.

Een deel van de openbare accountants is samenstellend accountant en doet onder meer belastingaangiften voor mensen en adviseert hen bij hun financiële zaken. Een ander deel voert de verplichte controles uit van de jaar- en kwartaalrekeningen van middelgrote en grote bedrijven. Dat gebeurt vaak door accountants die werken bij grote kantoren. Ook adviseren zij bedrijven bij investeringen en dergelijke. Als er iets niet in de haak is, trekt de accountant aan de bel.

Voor welke accountants gaat de ophef op?

De adviezen en rapporten hebben alles te maken met die verplichte controles en geldt dus voor de openbare accountants die zich daarmee bezighouden. Dankzij die controles weten bedrijven, investeerders, aandeelhouders en banken dat de cijfers die het gecontroleerde bedrijf presenteert ook kloppen. De accountant heeft daarmee een belangrijke taak.

Waarom is de cultuuromslag nodig?

De afgelopen jaren zijn er verschillende incidenten in binnen- en buitenland geweest, waarbij de vraag rees of de accountant wel goed genoeg controleerde. Denk aan Ahold, Enron, Vestia en Imtech. De vraag is telkens of een accountant of een kantoor niet te nauw verbonden is met het commerciële belang van de klant en daardoor niet aan de bel trekt wanneer dat nodig is. Let wel; over het algemeen gaat het goed, maar die verhalen halen het nieuws niet.

De kwaliteit moet dus voorop komen te staan, niet het commerciële belang. Is dat wel haalbaar als je ook winst wil maken?

Wij denken dat bedrijven belang hebben bij een goede accountant. iemand die aangeeft als er iets niet klopt en weigert te tekenen voor een jaarrekening waarvan hij denkt dat er iets aan schort. Je wilt als bedrijf niet negatief in het nieuws komen door een fraudezaak.