Nieuws Actueel

Wat je moet weten over de btw-verhoging

Caroline Spilt 23 juni 2015

Schroeven belasting stelsel btw hervorming timmerman groot

Als je in de bouw werkt, zijn vanaf volgende week je arbeidsuren duurder. Het btw-tarief in de bouwsector is vanaf 1 juli geen 6 maar 21 procent. En het kabinet wil dat dat tarief gaat gelden voor alle goederen en diensten met uitzondering van boodschappen. Zo'n herziening van het belastingstelsel zou gunstig moeten zijn voor de ondernemer - want het huidige stelsel verstoort de concurrentie - maar wat als je uren of spullen ineens duurder zijn? Wat je moet weten over de btw-verhoging. De belangrijkste zaken op een rij.

Lees ook:

Hoog btw is dolksteek

Het belastingstelsel is onnodig ingewikkeld, maar, belangrijker nog, het verstoort de concurrentie. Het probleem in een notendop: in het huidige stelsel hoeven de zorgsector, het onderwijs, het bank- en verzekeringswezen, sportverenigingen en loterijen geen btw te berekenen over hun omzet. Wel over hun inkopen. Gevolg: bedrijven en organisaties in die sectoren proberen zo in te kopen dat ze btw-heffing vermijden. Gevolg: diensten die ze normaal zouden uitbesteden, worden intern verricht. Gevolg: verstoorde concurrentie waar vooral het mkb last van heeft.

VoorstelDaarom moet het stelsel op de schop, vindt Rutte II. Vrijdag heeft het kabinet een eerste voorstel gedaan: een rits aan maatregelen (die het predikaat 'belastingherziening' al dan niet verdient). Donderdag gaat staatsecretaris van Financien Eric Wiebes (VVD) om tafel met de fractievoorzitters. Veel gehoord is de lastenverlichting van 15 miljard. Interessant voor werknemers. Maar wat zijn de gevolgen voor diegenen zonder loonstrookje? Twee dingen:

1. Harmoniseren van belastingtarieven

Het standaard belastingtarief is 21 procent. Wat ons stelsel onnodig ingewikkeld en onlogisch maakt is dat daar veel uitzonderingen op bestaan.

Een voorbeeld van 'onnodig ingewikkeld': Boeken vallen onder het 6 procent-tarief. Drukwerk valt onder het 6 procent-tarief als dat voor iedereen herkenbaar is als boek.

Een voorbeeld van een onlogische uitzondering: Losverkochte glijmiddelen vallen onder het 21 procent-tarief. Levert u glijmiddelen samen met 1 of meer condooms in 1 verpakking, dan geldt het 6%-tarief.

Nog een voorbeeld: Het verschil aan tussen cavia- en konijnenvoer. Caviavoer valt onder het hoge tarief, konijnenvoer onder het lage tarief omdat konijnen ook voedingsmiddelen zijn.

Over het algemeen is de regel dat basisbehoeften onder de 6 procent-regel vallen, en luxe goederen onder de 21 procent-regel. Dat was ooit bedoeld om de belastingdruk voor lagere inkomens te verminderen, maar inmiddels profiteren juist de hoge inkomens ervan. Hoge inkomens gaan vaker uit eten of naar een concert. Volgens president van De Nederlandse Bank Klaas Knot is er geen enkel Europees land waar zoveel zaken onder het lage tarief vallen.

Op boodschappen na, wil het kabinet het mes in deze regelgeving zetten, waardoor veel diensten en producten duurder worden.

Onder de streep wordt de gewraakte hoge belasting op consumptie en de hoge belasting op vervuiling uitgeruild tegen een lagere belasting op arbeid.

2. Vermogensbelasting

Sinds begin dit jaar zijn meer overheidstaken overgeheveld naar gemeenteniveau. Daarom vindt het kabinet het terecht dat gemeentes meer lokale belasting mogen heffen. Hoe gemeentes dat gaan doen – via een algehele ingezetenenheffing of via de onroerend zaak belasting – is onderwerp van discussie. Die laatste zou een verkapte vorm van vermogensbelasting zijn. En dat wil het kabinet voorkomen. Het kabinet wil de vermogensrendementsheffing zo wijzigen dat ‘ie is gebaseerd op het werkelijk behaalde rendement.

DisclaimerNiets is nog definitief. De oppositie zal vanalles tegen het voorstel van Wiebes inbrengen. In de zomer gaat het CPB koopkrachtplaatjes berekenen. Dan zal duidelijk worden wie erop vooruit en achteruit gaat. Anderzijds, wat de bouwsector betreft is de Belastingdienst stellig. Op de eigen website schrijven ze dat "mensen die nog willen profiteren van het lage btw-tarief van 6 procent" ervoor moeten zorgen "dat de werkzaamheden vóór 1 juli 2015 zijn afgerond."