Nieuws Actueel

Waterschap geeft Enschedees bedrijf Pentair X-Flow geld toe om klant te blijven

Van onze redactie 24 juni 2015

Pentair fransnikkels

Volgens het waterschap brengt een eventueel afhaken van Pentair X-Flow, dat evenveel afvalwater loost als ruim 5.000 huishoudens, hoge kosten met zich mee. Zo zou de waterzuivering in Enschede, waar het water van Pentair wordt gezuiverd, flink onder de maximale capaciteit moeten gaan draaien. Het (gedeeltelijk) uitschakelen van de zuiveringsinstallatie is volgens Vechtstromen geen optie.

WerkwijzeDe zuivering in de installatie in Enschede, waar het afvalwater van Pentair terechtkomt, is bovendien ingesteld op de huidige watertoevoer. „Als het water van Pentair wegvalt verandert de samenstelling van het water in de centrale en moeten we de werkwijze aanpassen”, zegt Patricia Rutte van het waterschap. „Dat willen we voorkomen, dus moeten we ervoor zorgen dat Pentair klant blijft. Ook als dat geld kost.”

Het Waterschap Vechtstromen is niet de enige die ‘anti-afhaaksubsidies’ inzet om grote klanten binnenboord te houden. Landelijk zijn er vier andere waterschappen die een dergelijke regeling kennen. Gezamenlijk keren zij jaarlijks ongeveer 1 miljoen euro aan subsidies uit. Volgens woordvoerder Cees Meijer van de Unie van Waterschappen is dat ‘voor alle waterschappen een relatief klein bedrag’.

Grolsch, TenCate en Ben & Jerry’sPentair is niet het enige bedrijf dat een zogenaamde ‘anti-afhaaksubsidie’ krijgt. Ook Smurfit Kappa uit Coevorden maakt gebruik van zo’n jaarlijkse subsidie. Er zijn ook zeker drie grote bedrijven in de regio die er wel voor gekozen hebben zelf hun afvalwater te zuiveren: Grolsch in Enschede, Koninklijke TenCate in Nijverdal en Ben & Jerry’s in Hellendoorn. De ijsproducent Ben & Jerry’s kreeg tot 2010 wel een anti-afhaaksubsidie, maar besloot daarna om afvalwater zelf te gaan zuiveren, omdat dit aansluit bij het milieuvriendelijke en duurzame karakter van het bedrijf.

Omdat TenCate en Ben & Jerry’s waren aangesloten op dezelfde zuiveringsinstallatie in Nijverdal denkt Vechtstromen er nu over om de helft van deze installatie uit te schakelen. Rutte: „Inmiddels gebruiken we daar namelijk nog maar 50 procent van onze zuiveringscapaciteit, waardoor we relatief duur werken.”

Foto: Frans Nikkels