Nieuws Actueel

Waterschap Vechtstromen begint innovatie- en testcentrum voor Twentse bedrijven

Van onze redactie 14 augustus 2015

Technicus

Het gaat om waterzuivering en het terugwinnen van voedingsstoffen en energie. Met vier organisaties wordt maandag een vierjarige overeenkomst afgesloten. Eind dit jaar wordt de hal officieel in gebruik genomen.

Bedrijven De bedrijven die meedoen zijn Pentair X-Flow, Jotem Waterbehandeling en RoodWitBlauw. Ook hogeschool Saxion is een partner. Ze krijgen een plek in een hal op het terrein van de waterzuivering aan de Kerkstraat in Glanerbrug. In de hal worden aansluitingen gemaakt op de verschillende waterstromen. De bedrijven kunnen in de hal zelf 'inpluggen' op het soort water dat ze nodig hebben voor hun experiment. Ze huren de hal van het waterschap en krijgen toegang tot de faciliteiten.

Internationale markt Vechtstromen heeft de hal Water Experiment Center Twente (WEC Twente) genoemd. De bedrijven hopen met hun daar geteste vindingen niet alleen de nationale, maar ook de internationale markt te gaan bedienen.

Succesvol Pentair X-Flow heeft al een aantal zuiveringsinstallaties in het buitenland verkocht die eerder bij de waterzuivering in Glanerbrug zijn ontwikkeld. Dat project was mede de aanleiding om het WEC Twente op te zetten. Het project van Pentair liep vanaf 2006 in de hal waar nu het experimenteercentrum wordt gehuisvest. Het werd in 2012 succesvol beëindigd. In de installatie werd vies rioolwater gescheiden in slib en schoon water.

Omdat Vechtstromen goede ervaringen overhield aan het project met Pentair, is besloten meer samenwerking met innovatieve bedrijven te zoeken. Ze krijgen een plek in het hart van de waterzuivering.

Grote behoefteVolgens Jaap Nonnekens van Vechtstromen is er grote behoefte om nieuwe technieken in de praktijk te testen. "Er wordt veel geëxperimenteerd in laboratoria, maar op een bepaald moment zul je toch naar de praktijk toe moeten. Daarvoor bestaan op dit moment maar beperkt mogelijkheden. Wij bieden die nu wel. Ze gebruiken ons water, en wij kunnen profiteren van de kennis en ervaring die we opdoen in de samenwerking met marktpartijen. En omdat we zaken doen met Twentse bedrijven, houden we de kennis binnen de regio."

SamenwerkingHet waterschap verwacht veel van de samenwerking met het bedrijfsleven. Die bedrijven kunnen studenten van Saxion inzetten. Nonnekens: "Er worden steeds hogere eisen gesteld aan schoon water. Denk daarbij aan het verwijderen van medicijnresten. Dat is momenteel een hot item. Door nu al energie in innovatie te steken, sorteren we voor op wat gaat komen.''

Foto: Een technicus aan het werk.