Nieuws Actueel

We groeien weer

Rik Nizet 13 februari 2015

De Nederlandse economie is vorig jaar voor het eerst sinds 2011 weer gegroeid. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

45-plusser staat nog aan de zijlijnDijsselbloem: binnenlandse consumptie doet het goed

De economie werd vorig jaar 0,8 procent groter. Na twee achtereenvolgende jaren van krimp voldeed de vooruitgang daarmee aan de verwachtingen. Het Centraal Planbureau (CPB) rekende op een plus van 0,75 procent.

Stijgende lijnIn de laatste maanden van het jaar trok de groei flink aan. De economie werd in het vierde kwartaal 0,5 procent groter ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het derde kwartaal bleef die groei volgens een nieuwe schatting nog steken op 0,2 procent. Na een krimp in de eerste drie maanden van het jaar vertoont de economie sinds het voorjaar een stijgende lijn.

ConsumptieDe groei werd vorig kwartaal breed gedragen, doordat de consumptie, de investeringen en de export allemaal een positieve bijdrage leverden. De bestedingen van de overheid namen wel licht af.

ArbeidsmarktHet herstel op de arbeidsmarkt en de stijgende verkoop van huizen hielpen de bestedingen van consumenten de afgelopen maanden vooruit. Vorig kwartaal gaven zij vooral meer uit aan meubels en elektrische apparaten, terwijl verder de fietsenverkoop in de lift zat. Ook in de horeca werd meer geld uitgegeven dan een jaar eerder.

Reactie AsscherVicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher is 'heel blij' met de flinke toename van het aantal banen in het laatste kwartaal van vorig jaar. Hij zei dat vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad in reactie op nieuwe CBS-cijfers.

Reactie DijsselbloemMinister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is tevreden over de nieuwe CBS-cijfers over het economisch herstel. Hij zei dat vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.