Nieuws Actueel

'We moeten het samen doen'

Yildiz Hinink | Foto: Frans Nikkels 28 december 2015

Estee O Hengelo Winkelier

Het is niet altijd makkelijk, als winkelier in Hengelo. Toch blijft woonwinkel EsteeO! de passie van echtpaar Monteiro. Ze vertellen erover in Tubantia.

Ze heeft een hekel aan negativiteit en klagen, maar om eerlijk te zijn: het was niet gemakkelijk de afgelopen jaren.

Sinds 2010 runnen Angela Monteiro en haar man Michael een woonwinkel in Hengelo. Het was destijds een droom die uitkwam, alleen nog maar bezig zijn met wat Michael en Angela het allerliefst doen: (vintage) meubels opknappen, interieurs stylen en allerlei woonartikelen zelf maken en verkopen.

PloeterenDat gevoel is er nog steeds, het plezier en de passie voor het vak, vertelt Angela. "Heerlijk vind ik het, lekker rommelen in de winkel, mooie dingen maken en nieuwe ideeën opdoen. Daar kan ik uren en uren mee bezig zijn."

Maar toch is de realiteit van het hebben van een eigen zaak een harde gebleken. "Het is best ploeteren geweest", erkent Monteiro. "We begonnen vijf jaar geleden met EsteeO! midden in crisistijd, dus een buffer opbouwen, is nooit gelukt. Als je het mij vraagt, merk ik er weinig van dat we met z'n allen uit de crisis komen. Dat wil zeggen, in deze regio. Mijn man en ik komen regelmatig in het westen voor beurzen of klussen en daar vind ik wel dat je kunt merken dat mensen het geld makkelijker laten rollen."

Hengelo is niet de makkelijkste plek om een zaak in woonartikelen draaiende te houden, heeft ze ondervonden. "Ik wil niet negatief zijn over de stad, want ik vind dat er erg veel leuke winkels zijn. Maar de mensen zijn over het algemeen behoudend in een nieuwe aankoop. Ze denken tien keer na voordat ze iets aanschaffen en zijn kritisch."

PlannenDat maakt het lastig, maar ook het winkelklimaat in Hengelo werkt niet mee, vindt de onderneemster. "Ik begon vol goede moed en met veel plannen. Heb talloze voorstellen gedaan bij het centrummanagement en tijdens vergaderingen. Maar na een tijdje raak je gedemotiveerd. Er wordt namelijk niks mee gedaan. Tegenwoordig ga ik niet eens meer naar vergaderingen toe."

Het duurt eindeloos voordat plannen van de grond komen, is de ervaring van het echtpaar Monteiro. Vandaar dat ze vorig jaar zomer zelf besloten om de zaak op zaterdagavond tot 19.00 uur open te houden. "Er werd al over gesproken toen wij onze winkel begonnen. Vervolgens gebeurde er niets. We dachten: nou, dan doen we het zelf." Het bleek geen succes: na een goed half jaar, draaide EsteeO! de maatregel weer terug. Angela: "Als je de enige bent, schiet het niet op. Je moet het gezamenlijk aanpakken."

ParkerenDat is ook één van de dingen waar het in de Hengelose binnenstad aan schort, vindt ze. "Gebrek aan samenwerking tussen ondernemers. Het is zo jammer, want er is veel meer mogelijk. Ik zie andere woonwinkels niet als concurrent, we kunnen elkaar versterken. Het is toch veel aantrekkelijker als je een groter aanbod bij elkaar hebt?"

Een doorn in het oog voor de onderneemster is het parkeerbeleid in Hengelo. "Dat is een grote ergernis", zucht ze. "Allereerst de tarieven: veel te hoog. Die passen niet bij een stad als Hengelo, we zijn namelijk geen Enschede. Daarbij wordt er gestrooid met bekeuringen, al sta je maar vijf minuutjes te lang geparkeerd. Hoe vaak ik geen klant heb gehad, die net te laat bij de auto kwam en een bon achter de ruitenwisser had zitten... Denk je dat die mensen snel terugkomen?"

Maak het parkeren op de koopzondagen gratis, gaat Monteiro verder. "Zo maak je het veel aantrekkelijker om even te komen winkelen. En: je krijgt 'de gang' erin."

Derde verhuizingSinds juni dit jaar zit EsteeO! (Portugees voor: 'hier moet je zijn, dit is je thuis') aan de Steijnstraat 6. De vloeren zijn zwart geschilderd, de etalage is aangekleed in wit en goud. In de winkel zijn allerlei hoekjes gecreëerd met hoge vazen, kandelaars, zijden bloemen, kussens, kransen, takken en vintage meubels.

Het was de derde verhuizing van de winkel in korte tijd. In 2010 begonnen Angela en Michael Monteiro namelijk aan de Wemenstraat en tussendoor werd er nog driekwart jaar een pand gehuurd aan de De Wetstraat. "Onze winkel aan de Wemenstraat was veel te groot, te duur en bijna niet warm te stoken. Bovendien wisten we van tevoren dat we daar tijdelijk zaten. Het pand aan de De Wetstraat was juist erg krap, onze spullen kwamen niet tot hun recht."

De Steijnstraat is qua grootte perfect, wel merkt Monteiro dat de klanten EsteeO! nog niet allemaal weten te vinden. "Het is een straatje waar leuke zaken zitten, maar waar je gericht naartoe moet gaan."

Eigen portemonneeHet zijn lastige tijden geweest voor veel winkeliers, reageert Henk Dassen, voorzitter van de Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH). "Het was is en is moeilijk in een stad als Hengelo. We kampen met een leegstand van tachtig panden. Dat is niet niks. Heel veel ondernemers hebben geploeterd om het hoofd boven water te houden. Juist in deze periode werd er daarom gefocust op de eigen portemonnee, op de eigen zaak."

Heel begrijpelijk, vindt Dassen dat. "Maar juist deze situatie dwingt ons tot meer samenwerking. Er wordt al samengewerkt, maar het kan meer en beter, dat ben ik met Angela Monteiro eens. De noodzaak is er, het is een uitdaging."

Het centrummanagement kampt met een tekort aan menskracht, vervolgt Dassen. "De betrokken winkeliers hebben veel aan hun hoofd. Ik doe dit bijvoorbeeld vrijwillig en steek er heel wat uren in. Maar het is waar dat er een betere taakverdeling moet komen. Daar wordt nu aan gewerkt."

Met de kritiek op het parkeerbeleid is hij het 'hartgrondig eens'. "Ik vind dat de ondernemers dit geluid zoveel mogelijk moeten laten horen."

ToekomstHet is ingewikkeld om in crisisjaren én in een veranderend winkelklimaat te overleven, vertelt Henk Dassen. "Je moet bedenken welke winkels met welke producten een toekomst hebben. Vooral het middensegment heeft het zwaar. Enerzijds is er een aanbod van luxe, exclusieve artikelen, anderzijds heb je ketens als Action en Xenos die vergelijkbare producten bieden voor bodemprijzen."