Nieuws Actueel

We verdienen meer

Rik Nizet 25 juni 2014

De inkomens van Nederlandse huishoudens zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met gemiddeld 0,2 procent gestegen. Het is de eerste toename in twee jaar tijd, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De inkomens bestaan, naast lonen, ook uit andere inkomsten zoals uitkeringen, inkomens van zelfstandigen en inkomens uit vermogens. De kleine groei in de eerste 3 maanden van het jaar komt volgens het statistiekbureau vooral door hogere inkomsten uit vermogens zoals dividenden. Daarnaast namen ook de ontvangsten aan sociale uitkeringen en de inkomens van zelfstandigen iets toe.

KoopkrachtHet herstel van de koopkracht heeft iets eerder ingezet dan dat De Nederlandsche Bank (DNB) had verwacht. De centrale bank voorspelde twee weken geleden dat de reëel beschikbare inkomens in de loop van 2014 zouden aantrekken.

HypotheekschuldenDe schuld van huishoudens nam in het eerste kwartaal af met 2,4 miljard euro. Dat kwam vooral doordat de hypotheekschulden opnieuw afnam, met 1,8 miljard euro. Het was het zesde kwartaal op rij dat de hypotheekschuld daalde. Woningbezitters lossen steeds meer op hun hypotheek omdat dat meer oplevert dan het geld op een spaarrekening te laten staan. Daarnaast mogen mensen sinds oktober vorig jaar een ton belastingvrij schenken als dit geld wordt gebruikt voor onder meer het aflossen.

Het CBS wijst erop dat de schuld van Nederlandse huishoudens nog steeds hoog is vergeleken met die in de meeste andere landen in de Europese Unie.