Nieuws Actueel

We werken door ondanks Sochi

Jeroen Jansen 17 februari 2014

ArboNed heeft in de eerste week van de Olympische Winterspelen "opvallend'' minder ziekteverzuim geregistreerd. De afgelopen week meldde 1,10 procent van de meer dan 1 miljoen werknemers zich ziek. "In vergelijking met de week daarvoor (1,24 procent) en met dezelfde week in 2013 (1,36 procent) is dat een opvallend verschil'', aldus Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.

Schema: Sochi 2014Olympische Winterspelen: Alles over Sochi 2014

Volgens hem wordt de daling mogelijk mede veroorzaakt doordat mensen die geen schoolgaande kinderen hebben in de aanloop naar de voorjaarsvakantie al vrij hebben genomen. "En wellicht worden de wedstrijden op het werk gevolgd. In ieder geval gaat het record aan Nederlandse medailles op de Olympische Spelen niet gepaard met meer verzuim'', stelt Roelen vast.

De arbodienstverlener baseert zich op onderzoek onder ruim 1 miljoen werknemers en 80.000 aangesloten werkgevers.

De tijd dat grote sportevenementen leidden tot meer ziekmeldingen is overigens al lang voorbij, aldus ArboNed. Na het EK-voetbal in 2004, toen de arbodienstverlener op de eerste wedstrijddag van het Nederlands elftal 19 procent meer ziekmeldingen had geregistreerd, is bij sportevenementen geen hoger ziekteverzuim meer geconstateerd. De 'Oranjekoorts' in 2004 was voor werkgevers aanleiding alerter te zijn op verzuim tijdens evenementen.