Nieuws Actueel

We willen weer accountants

Jeroen Jansen 10 januari 2014

De vraag naar nieuwe krachten in de accountantsbranche zit weer in de lift. Na jaren van een dalend aantal vacatures zet de groei van het derde kwartaal versterkt door, meldt wervingsbureau Yacht vrijdag. In het vierde kwartaal is de vraag naar accountants volgens het bureau met 32 procent gestegen.

Vooral bij kleinere accountantskantoren (tot 200 medewerkers) waren meer vacatures. ,,De kritische rapporten van toezichthouder AFM, waarin kleinere accountantsorganisaties ingrijpende maatregelen moeten treffen om de kwaliteit van de controles op niveau te brengen, leiden ertoe dat de vraag naar ervaren accountants toeneemt'', stelt Yacht. Bij grotere kantoren was in het vierde kwartaal nog steeds sprake van een dalende trend.

CompenserenDe extra vacatures in de tweede helft van het jaar waren nog niet voldoende om de neergaande lijn van de eerste zes maanden te compenseren. Over geheel 2013 meet Yacht een krimp in de vraag naar accountants van 1,5 procent.

KrimpDe totale vraag naar financieel specialisten, onder wie ook administrateurs, financieel managers en controllers, is afgelopen jaar gekrompen met 6,7 procent. In de eerste drie maanden liep het aantal vacatures voor deze functies zelfs met bijna een vijfde terug, zegt Yacht. Daarna nam de krimp snel af en sloeg om in een groei van 4,6 procent in het vierde kwartaal. Yacht verwacht dat deze lichte groei dit jaar aanhoudt.