Nieuws Actueel

We zijn bijna de beste

Merlijn Ensing 20 maart 2014

Nederland is na Duitsland het best functionerende handelsland ter wereld. Dat concludeert de Wereldbank in een donderdag gepresenteerd rapport over logistiek.

De Wereldbank houdt sinds 2007 elke twee jaar de zogeheten Logistics Performance Index bij, die meet hoe efficiënt handelsstromen in een land verlopen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar vrachtvervoer, opslag, douaneformaliteiten en betalingssytemen. Een goed functionerend logistiek systeem is volgens de ontwikkelingsbank van essentieel belang voor economische groei.

Top 5Nederland houdt op de ranglijst België nipt achter zich. De top 5 bestaat verder uit Groot-Brittannië en Singapore. Onderaan de lijst van 160 landen staan Afghanistan, de Democratische Republiek Congo en Somalië.

Nederland stond in 2012 nog op de vijfde plek van de ranglijst, eveneens direct achter Duitsland. In dat jaar stond Singapore nog bovenaan. Gemiddeld neemt Nederland over de periode van 2007 tot 2014 de derde plek in. Nederland scoort vooral goed op de kwaliteit van het logistieke systeem, infrastructuur en douane.