Nieuws Actueel

Webo Rijssen wil met partners fabriek bouwen voor prefabricage gevels

Van onze redactie 21 november 2014

BJW Wonen biedt woningeigenaren een concept aan waarin ze hun energierekening inruilen voor een financieringsplan met behulp waarvan hun huis wordt voorzien van nieuwe gevels voor en achter en nieuwe installaties, zoals zonnepanelen en een warmtepomp.

EnergierekeningWillem Haase, directeur van het 75 werknemers tellende Webo: „De bedoeling is dat we met BJW Wonen de woning zodanig aanpassen dat de energierekening naar 0 euro gaat. Voor hetzelfde bedrag dat de eigenaar nu maandelijks kwijt is aan energie sluit hij met BJW Wonen een financieringsovereenkomst om de aanpassingen te betalen. De woning ziet er na de renovatie een stuk beter uit voor hetzelfde geld.”

Voordat de bouw van de fabriek werkelijkheid wordt, wil WJB Wonen eerst in de praktijk laten zien dat het werkt. Jan Kamphuis. „We hebben ons met BJW Bouw aangesloten bij Stroomversnelling Koop, een programma van het ministerie van Economische Zaken. Het doel daarvan is renovatie van het hele bestand van 4,5 miljoen verouderde huur- en koopwoningen in Nederland.”

Ook kansen voor kleinere bouwbedrijvenVoor de huurwoningen zijn veel corporaties in zee gegaan met de grote bouwconcerns. Maar wat de markt voor koopwoningen betreft is er volgens BJW Wonen ook genoeg kans voor kleine en middelgrote bouwers. „We hebben een concept ontwikkeld dat niet alleen op een hele rij huurwoningen kan worden toegepast, maar ook op enkele of zelfs één woning in een rij”, legt Willem Haase uit.

Complete gevelrenovatie en nieuwe installaties voor 45.000 euro„We werken daarvoor samen met regionale aannemers. In Overijssel en Drenthe doen we dat met Ter Steege uit Rijssen, maar in totaal hebben we vijf partners, verdeeld over het hele land.” Het uitgangspunt van De Stroomversnelling is dat een woning voor 45.000 euro kan worden omgetoverd in energieneutraal. Met een nieuwe keuken en badkamer komt de renovatie uit op 55.000. Haase: „We zitten met onze opzet nog iets boven de 50.000, maar met wat schaafwerk en finetuning moeten we het binnen een jaar voor 45.000 euro kunnen aanbieden.”

Voor het complete artikel zie bijlage deOndernemer in TC Tubantia van 22 november.

Foto: Willem Haase en Jan Kamphuis (Lenneke Lingmont)