Nieuws Actueel

Weduwe arts Tromp mist 'menselijke maat'

Van onze redactie 4 april 2015

Image 4841522

De commissie onder leiding van Carel Bleichrodt onderzocht de werkwijze van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek naar de huisarts Tromp. Die had in 2013 een stervende patiënt een ongebruikelijk hoge dosis morfine toegediend, waarna de patiënt binnen een half uur overleed.

De IGZ en het OM stelden een onderzoek in naar het handelen van de arts. De IGZ verbood hem zijn werk als arts uit te voeren en meldde dit op de website. Het OM regelde een bevel tot bewaring, waarna de huisarts zelfmoord pleegde. De commissie constateerde dat de instanties geen grote fouten hebben gemaakt.

Juist gehandeld In een brief aan de Tweede Kamer stelt de minister onder meer dat IGZ en het OM over het algemeen juist hebben gehandeld.

Maar volgens Sijmons is een eenzijdig beeld ontstaan en zijn wel 'wezenlijke fouten' gemaakt. ,,Er was van de zijde van het IGZ en het OM veel 'powerplay' en er was onnodig veel publiciteit'', aldus Sijmons. ,,De menselijke verhoudingen waren totaal zoek. Zo kun je artsen met een vlekkeloze reputatie, een groot draagvlak onder zijn patiënten en collega's niet bejegenen.''