Nieuws Actueel

Weduwe arts Tuitjenhorn boos op minister

Van onze redactie 17 april 2015

Image 4862251

Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn pleegde in 2013 zelfmoord. Hij was kort daarvoor door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op non-actief gezet omdat hij een ernstig zieke, terminale patiënt veel meer morfine had toegediend dan was toegestaan. De patiënt overleed heel kort daarna. ,,U hebt mijn man, een huisarts met een vlekkeloze reputatie op het gebied van euthanasie en palliatieve sedatie, als pleger van een levensdelict weggezet’’, schrijft Anneke Tromp. NRC Handelsblad publiceert zaterdag de volledige brief, maar vrijdag zijn er al delen van te lezen.

Vrijdagavond is er een stille tocht in Tuitjenhorn (Noord-Holland) als steunbetuiging aan de nabestaanden van de overleden huisarts. Deze is georganiseerd door zonder anderen de assistentes van de praktijk.

Inval Huisarts Tromp had in de zomer van 2013 een terminaal zieke patiënt veel meer morfine toegediend dan toegestaan. Het was bedoeld als pijnbestrijding maar de patiënt overleed binnen een half uur. Een aanwezige coassistente van het Amsterdamse ziekenhuis AMC besprak haar twijfels hierover met haar begeleider, die daarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) inlichtte. De IGZ schakelde het Openbaar Ministerie (OM) in en die deed in inval in de praktijk van Tromp. Hij werd op non-actief gezet en beroofde zichzelf daarna van het leven.

In een 2 weken geleden gepubliceerd onderzoek naar de gang van zaken, oordeelde de commissie onder leiding van Carel Bleichrodt dat de betrokken instanties geen grote fouten hadden gemaakt.