Nieuws Actueel

Week van de Ondernemer: 'Ik heb altijd de BV Erben gerund'

Bram de Vrind 14 april 2015

Erben wennemars bv erben wennemars week van de ondernemer groot

De Baak heeft Martin Hersman, Randstad Erben Wennemars en ONVZ Pieter van den Hoogenband en Jochem Uytdehaage. Al deze namen spreken deze week tijdens de week van De Ondernemer in Utrecht. Oud-topsporters zijn volop in trek als motivator én uithangbord.

Alles over de Week van de Ondernemer:

Moederschap is geen ballast Wat is Máxima toch mooi Zo voorkom je dat je Nokia wordt

In zijn periode als topschaatser rende Erben Wennemars regelmatig de oude vuilnisbelt bij het Overijsselse Dalfsen op. "Per training vier keer één minuut knijtersteil omhoog. En als ik dan de laatste keer boven kwam, stortte ik mezelf ter aarde en lag ik in het gras te janken om mijn moeder", vertelt hij voor een zaaltje bij de Week van de Ondernemer.

Geen reet aan"Of ik dat leuk vond? Nee, ik vond er geen reet aan. Waarom ik het toch deed? Omdat ik wist waarvoor ik het deed. Namelijk Olympisch Kampioen op de 1000 meter worden", aldus de oud-topschaatser.

RandvoorwaardenDe moraal van zijn verhaal: een werknemer kan alleen excelleren als hij een doel voor ogen heeft. En bij het scheppen van de juiste randvoorwaarden, ligt een taak voor de werkgever.

Employer brandingWennemars is al een tijdje topschaatser af. Hij spreekt hier als 'communicatiemanager' voor uitzendorganisatie Randstad over 'employer branding'; hoe zet je jezelf als werkgever op de kaart, hoe haal je talenten binnen en hoe behoud je ze?

Martin HersmanHet aandeel topsporters is opvallend groot onder de sprekers tijdens de Week van de Ondernemer in Utrecht. Ze zijn stuk voor stuk verbonden aan bedrijven. Opleider De Baak heeft oud-schaatser Martin Hersman in dienst, zorgverzekeraar ONVZ huurt om toerbeurten oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband en oud-schaatser Jochem Uytdehaage in en Randstad heeft dus Erben Wennemars.

Stress reducerenWat hebben al die bedrijven met de oud-topsporters voor ogen? Bij zorgverzekeraar ONVZ draait het om het promoten van een gezondere leefstijl, zegt persvoorlichter Friso de Jong. "Het gaat ons niet om klanten werven, maar om het maatschappelijk doel om de zorgkosten omlaag te krijgen. Daarbij is het de vraag hoe je het beste stress kunt reduceren en meer bewegen. Topsporters hebben daarop een antwoord."

Paralellen trekkenBij De Baak draait het om de vitaliteit van het personeel. Oud-1500 meter specialist Martin Hersman heeft de expertise voor een gezonde leefstijl in huis en kan dienen als voorbeeldfunctie, aldus Chèri Blommers. Erben Wennemars is verbonden aan Randstad om paralellen te trekken tussen topsport en het bedrijfsleven.

Mooie metaforenDe overeenkomsten tussen ondernemerschap en topsport zijn talrijk, zegt Wennemars. "Ik heb eigenlijk altijd de BV Erben gerund. Als topschaatser moet je je eigen sponsoring en de juiste materialen regelen en ervoor zorgen dat je aantrekkelijk bent. Daarnaast biedt topsport hele mooie metaforen voor problemen in het MKB. Je kunt mensen een spiegel voorhouden."

UithangbordNiet in de laatste plaats zien bedrijven 'hun' ex-topsporters als publiekstrekker. Een bekend gezicht helpt bij het vestigen van de aandacht op een boodschap of merk. "Een ex-topsporter als Martin Hersman is voor ons ook wel een uithangbord", aldus Blommers van De Baak.

Benen buitenDe opkomst bij de inspiratiesessie van Erben Wennemars bewijst haar gelijk: de toehoorders hangen er met de benen buiten. De oud-topschaatser sluit de bijeenkomst af. "Vergeet vooral niet langs te gaan bij de stand van Randstad, want dát is het bedrijf dat je kan helpen gemotiveerd personeel te vinden", geeft hij de zaal nog mee.