Nieuws Actueel

Weelec: Ga desnoods dwars door muren

Van onze redactie 2 februari 2015

ANP 1017982 1

Cyrille Depondt is met zijn in Maastricht gevestigde bedrijf WeelecING Starter van de Maand februari. Weelec recyclet elektronisch afval, grotendeels met de hand maar ook machinaal tot zuivere grondstoffen. Weelec draagt daarmee bij aan een schonere en een betere wereld.

Kan niet bestaat niet"Het begon tweeënhalf jaar geleden door met een vriend een wasmachine volledig uit elkaar te halen," vertelt Depondt (32). "Daarbij stelden we onszelf de vraag: wat kun je hiervan hergebruiken? Ik wist dat de overheid graag ‘meer handen aan het afval’ ziet. De afvalbranche zegt dat dit niet kan zonder subsidie. Dan denk ik: dat ga ik toch proberen."

SociaalDepondt zocht de samenwerking met Zuyd Hogeschool in Maastricht om zijn plannen door te rekenen en had ondertussen contact met de sociale werkplaats, waarmee een groot deel van de demontage van elektronisch afval georganiseerd is. “We hebben een sociaal-maatschappelijk én bedrijfseconomisch interessant bedrijfsmodel ontwikkeld. Zonder één cent subsidie.”

KlimaatneutraalWeelec omarmt de circulaire economie. "We opereren 100 procent klimaatneutraal en bij de afzet van onze grondstoffen zoeken we ook duurzame partners. We verkopen onze producten niet zomaar aan een willekeurige afnemer. Binnenkort zal de energie die het bedrijf verbruikt voor de helft afkomstig zijn van eigen zonnepanelen en zo heeft Cyrille Depondt nog meer duurzame pijlen in zijn koker.

KennisplatformWeelec heeft de – voor een afvalverwerkingsbedrijf - atypische doelstelling om de toestroom aan afval te verkleinen. "Daarmee lijk ik mijzelf in de vingers te snijden, maar dat vind ik ouderwets denken." Hij is met dit doel een kennisplatform gestart, samen met de Universiteit van Maastricht en de Brightlands Chemelot Campus, waarin de focus ligt op technische en non-technische innovaties die afval verminderen.

FinancieringVanaf februari werkt Weelec volledig onder vergunning. "We hebben 350 partners aan ons regionale initiatief weten te binden. Daarnaast steunen gemeenten, de provincie en twee ministeries ons in onze opzet. In het najaar werd Weelec uitgeroepen tot ‘Maastrichtse Topper – Meest veelbelovende starter 2014’ en behaalde het jonge bedrijf de 2e plaats tijdens de regionale IMMENS MVO-Award. Hierdoor meldden zich spontaan enkele financiële partijen. "Dan moet je wel professioneel voor de dag komen en oppassen welke zeggenschap je weggeeft in ruil voor financiering. Daarom hebben we externe begeleiding ingeschakeld om dit in goede banen te leiden.”

TipDe tip die Depondt heeft voor andere startende ondernemers is: "Hou vol! Geloof in je plan en ga desnoods dwars door muren. Maar laat je ook goed adviseren. Externe adviseurs kunnen best veel geld kosten, maar geven meestal veel versnelling aan je project.