Nieuws Actueel

Weer forse winsten op Europese beurzen

Van onze redactie 11 juni 2015

Image 4993718

De AEX stond twee uur voor het slot 1,4 procent hoger op 488,32 punten en de MidKap steeg 0,2 procent tot 729,95 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,5 procent, terwijl de FTSE in Londen een beetje achterbleef met een winst van 0,4 procent. In Athene won de hoofdindex ruim 8 procent.

EU-president Donald Tusk zei dat de tijd van onderhandelen met de Grieken voorbij is en dat nu de tijd is gekomen om besluiten te nemen. De aanstaande vergadering van de eurogroep in Luxemburg, volgende week, is volgens de Pool cruciaal. Dijsselbloem voegde daar aan toe dat een deal tegen die tijd nog steeds mogelijk kan zijn. ,Maar het moet een solide en geloofwaardig akkoord zijn dat Griekenland helpt weer financieel op eigen benen te staan.''

ArcelorMittal

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Griekse premier Alexis Tsipras besloten woensdagavond dat de onderhandelingen tussen Griekenland en de schuldeisers moeten worden geïntensiveerd. De drie zetten hun gesprek op een nog onbekende datum voort.

Grootste daler in de AEX was staalfabrikant ArcelorMittal met een verlies van 1,8 procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco en kabelbedrijf Altice voerden de index aan met een winst van 3 procent voor beide. In de MidKap stond navigatiebedrijf TomTom onderaan met een min van 3,6 procent, na een adviesverlaging door Rabobank. Vastgoedbedrijf NSI (plus 2,5 procent) was de sterkste stijger onder de middelgrote fondsen.

Euro

Postbedrijf Royal Mail verloor in Londen 3,7 procent. De Britse overheid halveert haar belang in het voormalige staatsbedrijf tot 15 procent. Royal Bank of Scotland (RBS) won 2 procent, nadat de Britse minister van Financiën George Osborne aankondigde te beginnen met de verkoop van het staatsbelang in de bank.

De euro was 1,1214 dollar waard, tegen 1,1303 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent in prijs tot 60,69 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 64,89 dollar per vat.